Therese Raquin - Emile Zola

Doris
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Arena
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
-25%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
-40%
Doris
Brosata (paperback)
4,99LEI 2,99LEI
Stoc epuizat
Fasquelle
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Orizonturi
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Librairie Ma...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Penguin
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Penguin
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Penguin
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Fasquelle
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Fasquelle
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Macmillan
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Garnier-Flam...
Brosata (paperback)
Autor: Emile Zola

Despre Therese Raquin - Emile Zola

‘Therese Raquin’, romanul semnat de Emile Zola, a fost publicat initial ca serial in paginile jurnalului ‘L’Artiste’, in 1867. Aceasta poveste gotica a crimei si adulterului, acuzata de unii critici a fi ‘literatura putreda’, reprezinta un pas decisiv in evolutia lui Zola si este una dintre cele mai importante opere cu elemente naturaliste.

‘Therese Raquin’ de Emile Zola este povestea unei tinere nefericite, aflate intr-o casnicie cu verisorul ei, casatoria dintre cei doi fiind pusa la cale de matusa autoritara care pare bine-intentionata insa, in numeroase moduri, este profund egoista. Sotul lui Therese, Camille, este bolnavicios si egocentric, iar cand oportunitatea apare, Therese leaga o relatie pasionala si josnica cu Laurent, unul dintre prietenii sotului ei.

Dupa moartea mamei ei, Therese este adusa de tata la Madame Raquin, matusa ei, pentru a trai aici alaturi de aceasta si de fiul sau, Camille. Deoarece baiatul este ‘atat de bolnav’, Madame Raquin il adora, ii este complet devotata, iar copilul devine egoist si rasfatat. Camille si Therese cresc impreuna, iar cand tanara implineste 21 de ani, femeia decide ca cei doi sa se casatoreasca. La scurt timp, Camille hotaraste ca familia sa se mute la Paris pentru ca el sa-si urmeze cariera.

Aici, Therese si Madame Raquin pornesc o afacere pentru a-l sprijini pe Camille in timp ce el e in cautarea unei slujbe, iar dupa ce barbatul se angajeaza, se reintalneste cu Laurent, prietenul sau din copilarie. Laurent ii viziteaza si doreste sa o cucereasca pe singuratica Therese, iar relatia dintre ei devine patimasa. Amantii se intalnesc in secret, in camera Theresei, iar cand seful lui Laurent ii interzice sa plece mai devreme de la slujba, sunt nevoiti sa se gandeasca la noi cai pentru a se vedea. Therese propune ideea de a-l ucide pe Camille, iar cei doi il ineaca pe barbat in timpul unei plimbari cu barca.

Madame Raquin este in soc dupa disparitia fiului sau, iar toata lumea crede ca inecul a fost un accident si ca cei doi amanti au incercat sa il salveze de la moarte. Laurent este nesigur de moartea lui Camille si deseori viziteaza morga unde il gaseste, in sfarsit, pe Camille decedat. Therese are cosmaruri si este foarte retrasa Michaud, unul dintre vizitatorii familiei, vine cu ideea ca tanara sa se recasatoreasca cu Laurent. Cei doi se casatoresc, dar sunt bantuiti de amintirea crimei comise. Au halucinatii cu Camille mort in dormitorul lor, in fiecare noapte, impiedicandu-i sa se atinga si conducandu-i spre nebunie rapid.

Laurent doreste sa se detaseze de realitate prin arta, insa nu mai este capabil sa picteze nicio imagine fara ca aceasta sa semene, intr-un fel sau altul, cu barbatul mort. De asemenea, cei doi sunt nevoiti sa o ingrijeasca pe Madame Raquin care s-a imbolnavit dupa moartea lui Camille, iar cand matusa paralizeaza complet, cei doi amanti isi dezvaluie involuntar fapta criminala in prezenta ei, in timpul unei discutii aprinse.

In timpul unui joc de domino cu prietenii, Madame Raquin reuseste sa isi miste un deget si cu mare efort, misca piesele pe masa cu intentia de a dezvalui crima celor doi. Insa puterile o lasa inainte de a completa propozitia incriminatoare, iar cei prezenti interpreteaza gestul ei gresit, intelegand ca cei doi tineri o ingrijesc foarte bine.

In timp, Therese si Laurent gasesc viata impreuna intolerabila si planuiesc fiecare sa il ucida pe celalalt. In punctul culminant al romanului, cei doi sunt pe punctul de a se ucide, insa fiecare intelege planul celuilalt. In acest moment, cei doi cedeaza si plangand, mediteaza la viata lor mizerabila. Dupa o ultima imbratisare, cei doi comit suicid otravindu-se in timp ce doamna Raquin ii priveste.

`Therese Raquin` reprezinta, dupa cum chiar autorul declara in prefata romanului, o observatie asupra `temperamentelor si nu caracterelor` asa incat lucrarea sa devina un studiu stiintific, iar datorita acestei abordari detasate si stiintifice, romanul lui Zola este un exemplu important al curentului naturalist in literatura universala. Zola atribuie personajelor principale diverse caracteristici, conform cu clasificarea celor patru temperamente a lui Galen : Therese este melancolica, Laurent este sangvin, Camille este flegmatic, iar Madame este colerica. Pentru autor, interactiunile dintre aceste tipuri de personalitati pot conduce doar catre rezultatul descris in cartea-studiu ‘Therese Raquin`, roman tulburator despre iubire si ura, dorinta arzatoare si nebunie, cu un final neasteptat si de neuitat.