Pictori de geniu - Enrica Crispino

oferta
Adevarul
Cartonata (hardcover)
 
70,99LEI
-20%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
4,99LEI 3,99LEI
-44%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
26,99LEI 14,99LEI
Titlul orginal: Pictori de geniu
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 2009
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2009
Editura la care a aparut: Adevarul
'Pictori de geniu' este o colectie de albume de arta lansata de Adevarul Holding in colaborare cu Editura Monitorul Oficial ce prezinta opera si viata a paisprezece pictori, printre care Leonardo da Vinci, Rembrandt, Picasso, Monet, Dali, Rafael dar si artistii romani Nicolae Grigorescu si Nicolae Tonitza.

Despre Pictori de geniu - Enrica Crispino

Viata si opera lui Leonardo da Vinci (Pictori de Geniu 2)
 
Da Vinci este unul dintre cei mai straluciti pictori ai tuturor timpurilor iar unicitatea lucrarilor sale se datoreaza tehnicilor inovatoare utilizate in pregatirea panzei sau a lemnului, cunostintelor avansate de anatomie si fizica si interesului deosebit manifestat de artist pentru fizionomia umana si modului in care aceasta reflecta emotiile. 
Printre primele comenzi independente ale artistului se numara tabloul Adoratia magilor si pictura altarului Capelei St. Bernardo din Palazzo Vecchio. Cele mai cunoscute lucrari ale lui Da Vinci sunt Mona Lisa (tablou realizat prin tehnica sfumato), Ioan Botezatorul si Cina cea de taina cat si studii amanuntite pastrate la Biblioteca Albertina din Viena si la Biblioteca Regala din Castelul Windsor.
 
Viata si opera lui Michelangelo (Pictori de Geniu 1)
 
Un important punct de referinta pentru perioada de varf a Renasterii Italiene, cunoscutul artist italian Michelangelo isi manifesta spiritul creator atat in sculptura cat si in pictura, arhitectura si poezie. Invata sculptura ca elev ucenic pe langa Bertoldo di Giovanni (elev al lui Donatello), pornind de la studierea statuilor din gradina familiei Lorenzo de Medici, conducatorul politic al Florentei.
Intre anii 1489 si 1492 realizeaza celebrele opere Lupta centaurilor si Madona della Scala iar cea mai cunoscuta lucrare a sa este pictura boltei Capelei Sixtine din Palatul Vatican, un proiect gigantic la care Michelangelo a lucrat patru ani.  
 
Viata si opera lui Van Gogh (Pictori de Geniu 4)
 
In cariera sa de doar zece ani pictorul olandez post-impresionist Vincent van Gogh a lasat in urma peste opt sute de tablouri, mai mult de o mie de desene si picturi a peste patruzeci de autoportrete, fiind adesea comparat in acest sens cu Rembrandt. 
In Paris este influentat de stilul lui Georges Seurat, pictura fiind alcatuita din tuse usoare de culoare pura iar mai tarziu pictorul isi dezvolta propriul stil artistic si se detaseaza de orice influente (adopta miscari ritmice de aplicare a pastei dense si o paleta de culori mai luminoasa). Printre capodoperele lui Van Gogh se numara Furtuna la Scheveningen, Noapte instelata, Camera din Arles si Floarea Soarelui, alaturi de perioada japoneza (Biserica din Auvers, Marele Val si Pere Tanguy).