Nimic nou pe frontul de vest - Erich Maria Remarque

-17%
AMB
Brosata (paperback)
11,99LEI 9,99LEI
-8%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
25,99LEI 23,99LEI
Titlul orginal: Im Westen nichts Neues
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1929
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1936
Editura la care a aparut: Eminescu
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque#Novels
'Nimic nou pe frontul de vest' de Erich Maria Remarque il are protagonist pe Paul Baumer, un tanar care isi doreste cu ardoare sa lupte pe frontul Primului Razboi Mondial alaturi de prietenii sai. Pentru tinerii soldati razboiul inseamna eroism si calea spre a deveni barbat. Insa, odata cu intrarea in transeele mortii iluziile tinerilor sunt spulberate. Se da o batalie pentru supravietuire si Paul trebuie sa lupte si sa ucida tineri de aceeasi varsta, soldati ai armatei inamice.

Despre Nimic nou pe frontul de vest - Erich Maria Remarque

Tema centrala a romanului 'Nimic nou pe frontul de vest' este devotamentul tinerilor pentru tara si dorinta de a-si apara locurile natale in Primul Razboi Mondial. 
Paul Baumer are o dorinta arzatoare. Vrea sa lupte pe frontul Primului Razboi Mondial alaturi de prietenii sai si sa isi demonstreze vitejia. Insa iluzia eroismului este spulberata pe masura ce tovarasii sai de lupta sunt raniti unul cate unul si mor sfartecati de proiectilele inamicilor.
Protagonistul descrie cu o luciditate neobisnuita haosul razboiului si mizeria in care soldatii isi asteapta moartea dar si in care duc dorul familiei si al reintoarcerii acasa. Tanarul realizeaza ca trebuie sa renunte la constiinta pentru a supravietui si isi elibereaza instinctul primar. Gloantele trase in colegi ori urletele cailor nevinovati devin din ce in ce mai dureroase iar permisiile soldatilor se dovedesc acum momentele crude in care graviteaza intrebarea: oare mai suntem oameni? Soldatii ce reusesc sa supravietuiasca se intorc acasa fara existenta unui plan de viitor. In esenta, viitorul se incheie odata cu razboiul.
Rand pe rand, oamenii apropiati ai lui Baumer mor iar acum singuratatea si ulterior indiferenta de a trai sau nu pune stapanire pe barbat. Tragicul ia dimensiuni colosale. Paul este nevoit sa care pe propriile brate unul dintre camarazi intr-un cort sanitar. Il priveste in timp ce se stinge.
Dar in razboi nu prietenul sau a murit ci un alt soldat pentru ca in confruntarile armate nu se tine cont de relatiile dintre oameni ori viata de dinainte de front. Sunt doar...soldati.
In final, dincolo de razboi nu se vede nimic la orizont.