Abaddon, exterminatorul - Ernesto Sabato

-40%
Univers
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,39LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
23,99LEI
Titlul orginal: Abaddón el Exterminador
Limba primei editii: spaniola
Anul aparitiei primei editii: 1974
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1986
Editura la care a aparut: Univers
'Abaddon, exterminatorul' apare initial in anul 1974 si este al treilea volum al trilogiei scriitorului argentinian Ernesto Sabato, trilogie ce cuprinde 'El tunel' (Tunelul) din 1948 si 'Sobre heroes y tumbas' (Despre eroi si morminte) din anul 1961. Metaromanul (roman despre roman) lui Sabato surprinde orasul Buenos Aires terorizat de dictatura de la inceputul anilor 70 iar o serie de evenimente inexplicabile, semne nefaste si premonitii anunta o fatala apocalipsa. Raul anunta sa apuna asupra lumii...

Despre Abaddon, exterminatorul - Ernesto Sabato

Abaddon, exterminatorul este un roman complex ce releva momente esentiale din istoria lumii, impletind povestirea filozofica, eseul si caracterul autobiografic intr-o capodopera a literaturii universale. 
Sabato prezinta o alta fata a Argentinei. In anii 1970 regimul politic militar pune stapanire pe Buenos Aires iar sfarsitul civilizatiei occidentale corupte este dincolo de orice posibilitate de salvare. 
Evenimente inexplicabile si semne stranii incep sa apara, asa cum este cel deslusit de catre un clarvazator, respectiv un dragon cu sapte capete varsand flacari pe cerul inserat iar un tanar idealist suspectat de subversiune este arestat, torturat si ucis de politie. Raul pare sa puna stapanire pretudindeni, luand oamenilor speranta si fericirea. 
Titlul romanul, Abaddon, face referire la ingerul Apocalipsei care, dupa distrugerea vechiului, va determina nasterea unei lumi noi. Mai mult, in Vechiul Testament Abaddon reprezinta locul distrugerii si al mortii iar in ebraica defineste insasi distrugerea.
Metaromanul lui Sabato (roman despre roman) este constituit din mai multe povestiri scurte la care participa numeroase personaje ce patrund si ies cu o viteza ametitoare, iar elementul de legatura este Bruno, un scriitor care incearca sa isi finalizeze romanul. 
Se regasesc in volum diverse trimiteri la atrocitatile desfasurate in timpul holocaustului, razboaielor si catastrofelor cauzate de oameni, precum Cel De-al Doilea Razboi Mondial, bomba de la Hiroshima si Razboiul din Vietnam, toate acestea avand menirea de a evidentia maniera in care omenirea isi grabeste propria distrugere. 
In final, opera lui Sabato este considerata o creatie densa, vizionara si de un intelectualism rafinat.