Orestia - Eschil

-39%
Univers
Brosata (paperback)
53,99LEI 32,99LEI
Stoc epuizat
Fundatia Reg...
Brosata (paperback)
Autor: Eschil
Titlul orginal: Ὀρέστεια
Limba primei editii: greaca
Anul aparitiei primei editii: 458
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1942
Editura la care a aparut: Fundatia Regala pentru Literatura si Arta
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Aeschylus#The_Oresteia
Singura trilogie din creatia dramatica a Greciei Antice, 'Orestia' include tragediile 'Agamemnon', 'Hoeforele' si 'Eumenidele'. Opera isi are substratul in ceea ce numeste legenda Tragedia Atrizilor: fratii Atreu si Tieste sunt blestemati de tatal lor Pelops pentru ca si-au ucis un frate vitreg si sunt izgoniti din cetate. Ulterior, Atreu va ajunge pe tron insa nu are parte de liniste deoarece afla ca Tieste se infrupta din farmecele sotiei sale. Initial il izgoneste si mai apoi il invita la un ospat pe care il organizeaza in cinstea sa pentru impacare. De o fantezie monstruoasa, ii ofera printre bucate resturi din trupurile copiilor acestuia, pe care ii ucisese. Tieste reactioneaza printr-un blestem: toti cei din neamul lui Atreu se vor omori intre ei.

Despre Orestia - Eschil

Actiunea tragediei se desfasoara in cetatea Argos din Pelopones si la palatul Atrizilor. In Agamemnon, prima parte a trilogiei, razboiul s-a incheiat iar Agamemnon (din spita lui Atreu) se intoarce triumfator. Acasa il asteapta sotia sa Clitemnestra, un personaj complex. Femeia nu doar ca ii fusese infidela sotului sau, avand o aventura cu Egist (odrasla lui Tieste), ci i-a pus si gand rau. Astfel, ajutata de amant, Clitemnestra il ucide pe Agamemnon. Nu regreta fapta, in apararea sa fiind si un argument care tine de sentimentul matern.
Povestea continua in Hoeforele si Eumenidele, celelalte parti ale trilogiei Orestia. Crima savarsita de Clitemnestra nu ramane nepedepsita iar instrumentul penitentei este Oreste, fiul lui Agamemnon si al Clitemnestrei. Cu ajutorul surorii sale Electra si indemnat de Apolo, barbatul se va intoarce in Argos in persoana unui calator sosit sa anunte moartea lui Oreste. Il ucide pe Egist si dupa un dialog profund cu mama sa, o ucide pe Clitemnestra.
Oreste si-a razbunat tatal, insa a comis un matricid. Insa, el nu a savarsit fapta cu sange rege ci o adevarata lupta s-a dat in sufletul sau.