Nu - Eugen Ionescu

-10%
Humanitas
Brosata (paperback)
29,99LEI 26,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Nu
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1934
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1934
Editura la care a aparut: Vremea
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ionescu#Opera
'Nu' este un volum de (pseudo) critica literara ce apare pentru prima data in 1934 in Bucuresti. Eugène Ionesco pleaca de la premisa ca nu exista reusita mai sigura decat cea din literatura, cu precadere in literatura romaneasca. Nu exista scriitori ratati, acestia fiind de fapt divizati in scriitori care sunt intelesi de public, respectiv neintelesi.

Despre Nu - Eugen Ionescu

Volumul lui Eugène Ionesco a creat numeroase controverse la vremea respectiva din cauza tonului dur si taios, a conturarii unor portrete mai putin agreate ori a dispretului aratat fata de cultura si critica romaneasca a epocii.
Structurata in doua parti, este in esenta o introspectie cu privire la limitele actului critic si nu o lucrare propriu-zisa de critica literara, potrivit lui M. Vulcanescu. Volumul cuprinde opinii destul de transante ale scriitorului, acesta afirmand ca Arghezi se va dizolva in uitare, Patul lui Procust va fi considerata de generatiile viitoare una dintre cele mai proaste carti ale epocii sau ca Eliade isi ingroapa, cu 'Maitreyi', o trista carte.
Asadar, prima parte a cartii este destinata criticii vehemente a operei lui Tudor Arghezi, Ion Barbu si Camil Petrescu. De pilda, pe Tudor Arghezi il acuza de utilizarea unor cuvinte banale si a unor imagini uzate ori de tratarea unor idei importante intr-un mod umoristic. 
Lui Ion Barbu ii critica cele doua principii considerate la vremea respectiva definitorii in opera sa: tehnica asociativa, pe care o considera greu de inteles si care dezvaluie un sistem instinctual si psihologic inferior si folosirea vocabularului pitoresc si geografic ce conduce de fapt doar la o simpla evadare geografica. 
In a doua parte a lucrarii realizeaza o cronica pozitiva, dar si negativa a romanului lui Mircea Eliade, 'Maitreyi'. In esenta, Eugène Ionesco doreste impulsionarea literaturii romanesti, militand doar pentru opere originale, nu imitatii dupa Occident.