Idiotul - F. M. Dostoievski

Polirom
Brosata (paperback)
 
23,99LEI
Art
Cartonata (hardcover)
 
47,99LEI
Titlul orginal: Идиот
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1869
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Idiotul
Romanul Idiotul este una dintre cele mai remarcabile opere ale lui Dostoievski, avand renume mondial. Prima denumire a autorului pentru aceasta opera a fost Pritul Miskin, insa a fost schimbata ulterior. Romanul urmareste evolutia in societate a unui personaj atipic, printul Lev Nikolaevici Miskin, care era numit idiot de catre ceilalti din cauza faptului ca suferea de epilepsie. Autorul a conturat un personaj foarte complex, caracterizat prin intermediul relatiilor sale cu societatea si cu celelalte personaje, dar totodata si prin faptele sale, uneori greu de inteles. Analiza psihologica a personajului este foarte profunda, fiind descrise foarte precis trairile sale in crizele epileptice.

Despre Idiotul - F. M. Dostoievski

Romanul se deschide cu intoarcerea printului Miskin intr-o dimineata de noiembrie, la Sankt Petersburg, dintr-un sanatoriu elvetian in care s-a tratat pentru epilepsie si idiotenie.

Miskin, acum la sfarsitul varstei de 20 de ani, este descendentul uneia dintre primele familii rusesti de nobili. Singura persoana pe care o cunoaste din oras este Lizaveta Prokofyevna Yepanchin, o ruda indepartata si sotia unui stimat si bogat general. Printul le face acestora o vizita si le intalneste pe cele 3 fiice ale lor: Aglaya, Adelaida, and Alexandra. Aglaya este cea mai tanara si cea mai dragute dintre fete.

Curand, Miskin il cunoaste pe Ganya, asistentul generalului, in a carui casa el va inchiria o camera. Mutarea lui il va face martor la multe scene cauzate de refuzul lui Ganya de a se casatori cu Nastassya.

Bunatatea, simplitatea si lipsa de viclenie ale lui Miskin fac celelalte personaje sa creada despre el ca este lipsit de inteligenta si perspicacitate. Prin intermediul acestui personaj, Dostoievski si-a propus sa descrie omul pozitiv si frumos.

Romanul examineaza consecintele plasarii unui astfel de individ in centrul conflictelor, dorintelor, pasiunilor si egoismului societatii, atat ale lui, cat si ale celor cu care este implicat in relatii. De asemenea, aceasta opera exploreaza teme morale, spirituale si filozofice.