Fiodor Mihailovici Dostoievski

Ordoneaza dupa:
Arata:
Crima si pedeapsa
Editura: Adevarul
Data aparitie: 2010
Colectia: Biblioteca Adevarul
Numar pagini: 314; 306
Foarte buna
34,99LEI
Foarte buna
Ultima bucata
-
buc
+
 
34,99LEI
Stoc: 0
Pe baza a 11 comentarii.
-18%
Idiotul
Editura: Adevarul
Data aparitie: 2009
Colectia: 100 de opere esentiale
Numar pagini: 414; 370
Buna
34,99LEI
Foarte buna
43,99LEI
Foarte buna
43,99LEI
Impecabila
48,99LEI 39,99LEI
Impecabila
46,99LEI 42,99LEI
Impecabila
46,99LEI
Impecabila
48,99LEI
Impecabila
48,99LEI
Buna
Ultima bucata
-
buc
+
48,99LEI 39,99LEI
Stoc: 0
Pe baza a 20 comentarii.
Stoc epuizat
O femeie blanda
Editura: Institutului de Arte Grafice Eminescu
Data aparitie: 1931
Numar pagini: 100
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Le journal d'un ecrivain
Jurnalul unui scriitor Fiodor Mihailovici Dostoievski
Editura: Bossard
Data aparitie: 1927
Colectia: Collection des textes integraux de la litterature russe
Numar pagini: 360; 384; 412
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Les freres Karamazov
Editura: Plon-Nourrit et Cie
Data aparitie: 1888
Numar pagini: 334
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Souvenirs de la maison des morts
Editura: Baudelaire
Data aparitie: 1966
Colectia: Livre club des Champs-Elysees
Numar pagini: 418
Pe baza a 4 comentarii.
Ordoneaza dupa:
Arata:

Activitate / viata


Carti scrise de Fiodor Mihailovici Dostoievski

Feodor Dostoievski, scriitor, eseist si filosof rus se naste la 30 octombrie 1821, intr-o perioada agitata din punct de vedere social si politic, haotica si instabila. Copilul Dostoievski a cunoscut literatura de la o varsta frageda prin intermediul povestilor, legendelor populare si a cartilor scrise de autori rusi sau straini.

La varsta de cincisprezece ani, Feodor Dostoievski se inscrie in cadrul Institutului Militar de Inginerie Nikolaiev din Sankt Petersburg. Dupa absolvirea cursurilor, scriitorul profeseaza ca inginer proiectant si se bucura de o situatie financiara foarte buna. Pasiunea pentru literatura se concretizeaza prin publicarea primului roman social “Oameni sarmani” in 1846, fiind agreat in cercurile literare ale orasului Sankt Petersburg.

In anul 1849 scriitorul a fost arestat pentru implicarea in Cercul Petrasevski, o societate politica secreta ce functiona ca grup de discutii pe teme literare. Dostoievski si alti membri acuzati sunt condamnati la moarte insa o nota a Tarului Nicolae I comuta sentinta la patru ani de munca silnica in Siberia. Urmeaza o perioada vitrega pentru sanatatea sa fizica si mentala, crizele de epilepsie din copilarie marindu-si frecventa pe fondul unei stari fizice generale degradate. Dupa eliberarea din temnita fost fortat sa serveasca patria ca soldat pana in anul 1859, an in care a fost eliberat de aceasta sarcina, argumentul fiind sanatatea precara.

In urmatorii ani Dostoievski lucreaza ca gazetar publicand cateva reviste si o colectie de scrieri proprii. O vreme a suferit din cauza saraciei, singura modalitate de supravietuire fiind apelul catre cunoscuti, rugamintile spre familie de a-l sprijini pecuniar.

La 6 februarie 1857, Dostoievski ia in casatorie pe Maria Dmitrievna, fiica unui refugiat francez, o femeie cultivata si manierata. Mariajul celor doi va fi involburat din cauza atacurilor epileptice dese suferite de scriitor si a firii capricioase, sensibile a sotiei sale.

Scrierile lui Dostoievski din aceasta perioada sunt ignorate de criticii literari ai Rusiei. 1861 si1862 sunt anii in care Dostoievski realizeaza reintrarea in lumea literara prin romanul “Amintiri in casa mortilor”, scriere ce condamna regimul Tarului Nicolae I, scriere ce incinta spiritele in asentimentul autorului. In paginile ziarului Vremea, Dostoievski mentine un echilibru intre curentele antagonice slavofil si occidentalist, cautand sa creeze o punte intre clasele sociale ale epocii.

Activitatile literare posterioare – romanul Umiliti si obiditi, ziarul Vremea si gazeta Epoca – raman in obscuritate iar in plan personal, Dostoievski sufera o dubla lovitura prin moartea fratelui si a sotiei Maria.

A intreprins calatorii in Europa de Vest, dezvoltand  depedenta de jocuri de noroc, boala ce atrage greutati financiare. Urmatorii ani, desi dificili in planul finantelor, reprezinta o perioada febrila si fecunda pentru cariera artistica a lui Dostoievski, prefigurandu-se capodoperele scriitorului “Crima si pedeapsa” si “Jucatorul”. In plan sentimental, Dostoievski isi cunoaste cea de-a doua sotie, Anna Grigorievna, stenografa ce l-a asistat la scrierea romanului “Jucatorul”. Feodor si Anna se casatoresc la 15 februarie 1867 si parasesc Sankt Petersburg pentru Berlin, Dresda si Geneva.

La 5 martie 1868 se naste Sofia, primul copil al scriitorului pe care il vor pierde dupa trei luni, eveniment zguduitor pentru artist.

In septembrie 1869, familia Dostoievski intampina pe Liubov, al doilea copil.

Anii petrecuti in strainatate sunt o perioada fertila in cariera autorului, acesta lucrand la multiple romane precum “Idiotul”, “Ateism”, “Viata unui mare pacatos”, “Demonii”.

In 1871 calatoria prelungita a sotilor Dostoievski ia final prin revenirea in Sankt Petersburg si in viata literara si jurnalistica a marelui oras. Lucrari beletristice, gazetarie, opinii estetice si manifeste politice fac parte din gama de scrieri pe care scriitorul o ofera publicului in aceasta eteapa.

La 16 iulie 1871 se naste fiul scriitorului, Feodor, eveniment fericit in marea de greutati ce inconjoara familia – datorii semnificative acumulate in timp, debutul unei boli ce mai tarziu are sa il ucida pe marele scriitor.

Aliosa, ultimul copil al Annei si al lui Feodor vine pe lume in anul 1875, insa capituleaza in fata epilepsiei dupa doar trei ani de viata.

Anul 1876 aduce succesul si stabilitatea financiara in familia Dostoievski datorita inspiratiei celor doi soti de a urma calea independenta in publicarea si vanzarea scrierilor autorului prin “Jurnalul unui scriitor”. Se asociaza cu Casa imperiala a Rusiei, institutie ce il sprijina in demersul literar, este venerat in cercurile artistice, faima si averea cresc cu fiecare rand pe care il asterne in publicatia familiei. Devine membru in diverse asociatii si institutii culturale, este invitat sa sustina discursuri si prelegeri, este considerat un Mesia, un profet al zilelor sale. La sfarsitul lui ianuarie 1881, emfizemul pulmonar il doboara pe Dostoievski, care in urma unor hemoragii pulmonare repetate inchide ochii intru eternitate. La 29 ianuarie 1881, zeci de mii de oameni simpli si apartinand mediului cultural si politic din Rusia il omagiaza pe marele scriitor la inhumarea sa langa scriitorii pe care i-a iubit, Karamzin si Jukovski.

Viata sa zbuciumata – tumult, hazard, foc interior, suferinta, pierderea atator membri iubiti ai familiei – se incheie in glorie, la apogeul carierei literare, la zenitul existentei trecatoare prin care Dostoievski a fericit posteritatea cu lucrarea sa perena - valoroasele romane sociale, psihologice, fantastice si filosofice din literatura rusa si europeana. 

Galerie foto


Carti scrise de Fiodor Mihailovici Dostoievski Carti scrise de Fiodor Mihailovici Dostoievski Carti scrise de Fiodor Mihailovici Dostoievski

Opera


Scriitorul rus Feodor Dostoievski exprima in opera sa idei religioase, psihologice si filosofice, explorand tema suicidului, a saraciei, a manipularii umane, a moralitatii. Majoritatea lucrarilor sale demonstreaza viziunea structurii socio-politice haotice in Rusia contemporana. In primele scrieri semnate de Dostoievski societatea este privita prin lentila realismului literar, a naturalismului. Influente ale altor artisti literari sunt sesizate in primele pagini dostoievskiene si aduc asupra autorului acuzatii de plagiat, insa evoluand de-a lungul timpul, stilul acestuia capata individualitate. Elemente de fictiune gotica, satira si romantism se observa in cartile lui Dostoievski.

Marii filosofi si scriitori ai lumii au pretuit marele geniu al Rusiei si opera sa complexa. Nietzsche considera ca Dostoievski este singurul psiholog de la care a avut de invatat, simtindu-se norocos ca a luat contact cu literatura si gandirea scriitorului rus.

Herman Hesse s-a bucurat de munca lui Dostoievski si a avertizat ca lectura cartilor acestuia este ca „o bucatica de haos”.

Hemingway declara despre lucrarea lui Dostoievski ca „fragilitate si nebunie, rautate si sfintenie, extravaganta hazardului sunt acolo pentru a fi cunoscute”.

Critici precum Dobrolyubov, Ivan Bunin sau Vladimir Nabokov evalueaza opera lui Dostoievski ca fiind excesiv psihologica si filosofica in detrimentul calitati artistice a textului. Alti oameni de Litere constata o actiune neorganizata, haotica iar stilul sau este socotit repetitiv, lipsit de finete, echilibru si bun gust.

In literatura romaneasca, opera lui Dostoievski are succes, majoritatea romanelor primind referinte si recenzii pozitive din partea personalitatilor autohtone.

Lucian Blaga declara ca Dostoievski este personalitatea cea mai reprezentativa a spiritului slav in timp ce Mircea Eliade afirma ca autorul rus constituie scriitorul de exceptie in literatura europeana ce destrama traditia femeii ca functie dramatica centrala. Eliade observa ca, prin intermediul filelor, Dostoievski descrie suferinta eroului prin propriul destin, fara o drama a iubirii, fara factorul fericirii sau al suferintei – femeia. Astfel, Feodor Dostoievski se contureaza ca un laic, un ascet in literatura europeana, ducandu-si personajele pe culmea suferintei, in neant si in abisuri doar prin trairi proprii.

Tudor Vianu compara viziunea lui Dostoievski cu cea a lui Sofocle sau Eschil, Shakespeare sau Dante, avand in comun tragedia, damnarea, suferinta perpetua. Criticul literar judeca faptul ca Dostoievski continua linia tipariturii romantice, sporind enorm ecoul durerii in lumea moderna.

Lecturand opera scriitorului rus, George Calinescu inregistreaza despre acesta ca este „un om modern, dar prin fantezie medieval”.

Apreciat sau contestat, Dostoievski reda cu maiestrie in paginile cartilor sale permanenta oscilatie, pendulare a conditiei umane intre cadere si aspiratie, intre supunere si razvratire orgolioasa, asezand piatra de temelie in literatura rusa, in literatura europeana.

 

Opera

 

Romane si nuvele

Oameni sarmani, 1846

Omul dedublat sau Dublu, 1846

Gazda, 1847

Netoska Nezvanova, 1849 - neterminat

Visul unchiului, 1859

Satul Stepancikovo si locuitorii sai, 1859

Umiliti si obiditi, 1861

Amintiri din casa mortilor, 1862

Insemnari din subterana, 1864

Crima si pedeapsa, 1866

Jucatorul, 1867

Idiotul, 1869

Eternul sot, 1870

Demonii, 1872

Adolescentul, 1875

Fratii Karamazov, 1880

 

Povestiri

Domnul Proharcin, 1846

Un roman in noua scrisori, 1847

Nevasta altuia si un sot sub pat, 1848

O inima slaba, 1848

Polzunkov, 1848

Un hot cinstit, 1848

Un pom de Craciun si o nunta, 1848

Nopti albe,  1848

Micul erou, 1849

O intamplare penibila, 1862

Crocodilul, 1865

Bobok, 1873

Poveste de Craciun, 1876

Centenara, 1876

O femeie blanda sau Smerita, 1876

Mujicul Marey, 1876

Visul unui om ridicol, 1877

 

Eseistica

Insemnari de iarna despre impresii de vara, 1863

Jurnalul unui scriitor, 1873-1881

 

Traduceri

Eugenie Grandet (Honore de Balzac), 1843

La derniere Aldini (George Sand), 1843

 

Teatru

Maria Stuart, 1841

Boris Godunov, 1841

Evreul Yankel, 1842 sau 1843

 

Teatru

Maria Stuart, 1841

Boris Godunov, 1841

Evreul Yankel, 1842 sau 1843