Francois Weyergans

Ordoneaza dupa:
Arata:
Franz si Francois
Editura: Polirom
Data aparitie: 2007
Colectia: Proza XXI. Biblioteca Polirom
Numar pagini: 410
Buna
4,99LEI
Buna
Ultima bucata
-
buc
+
 
4,99LEI
Stoc: 0
Pe baza a 2 comentarii.
Stoc epuizat
Trei zile cu mama
Editura: Polirom
Data aparitie: 2006
Colectia: Biblioteca Polirom
Numar pagini: 210
Pe baza a 2 comentarii.
Stoc epuizat
Le Radeau de la Meduse
Pluta Medusei Francois Weyergans
Editura: Gallimard
Data aparitie: 1986
Colectia: Folio
Numar pagini: 222
Pe baza a 1 comentarii.
Stoc epuizat
Je suis écrivain
Sunt scriitor Francois Weyergans
Editura: Gallimard
Data aparitie: 1989
Colectia: Folio
Numar pagini: 188
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Macaire le Copte
Editura: Gallimard
Data aparitie: 1981
Colectia: Folio
Numar pagini: 182
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Rire et pleurer
Editura: Bernard Grasset
Data aparitie: 1990
Numar pagini: 194
Pe baza a 0 comentarii.
Ordoneaza dupa:
Arata:

Activitate / viata


Carti scrise de Francois Weyergans
Francois Weyergans, scriitor si regizor belgian, s-a nascut la 2 august 1941 in Etterbeek, Bruxelles. Tatal sau, Franz Weyergans, a fost scriitor de asemenea iar mama sa este de origine franceza, din Avignon. A urmat studii in cadrul Colegiului Saint Michel si al Institutului Saint Boniface Parnasse. 
Mai tarziu, Francois a urmat studii in cinematografie in cadrul Hautes Etudes Cinematographiques unde a ajuns sa indrageasca filmele lui Robert Bresson si ale lui Jean-Luc Godard, printre altii. Curand a inceput lucrul la ’Cahiers du cinema’ si a regizat primul film in 1961 fapt ce a condus la exmatricularea din scoala de cinematografie deoarece studentilor le era interzisa realizarea profesionista a filmelor.
Intre 1960 si 1966, Weyergans a semnat critica in paginile ’Les Cahiers du cinema’. In anul 1973 este remarcat de critica literara si obtine Premiul Roger-Nimier pentru ’Le Pitre’. Apoi, in ’81, ’Macaire le Copte’ este consacrat prin distinctia Rossel si obtine si Premiul Deux Magots in Franta. Astfel, Francois Weyergans se dedica in intregime literaturii, lucrand fara intrerupere pe timpul noptii. Urmeaza ’Le Radeau de la meduse’ in 1983 si este premiat cu Meridien iar ’La Demence du boxeur’ obtine Premiul Renaudot in 1992. ’Trois jours chez ma mere’ este o alta lucrare castigatoare a unui premiu ravnit, Goncourt din 2005, dupa o competitie intensa cu lucrarea ’La possibilite d’une ile’ a lui Michel Houllebecq.
Francois Weyergans a fost ales ca membru al Academiei Franceze in martie 2009, ocupand scaunul vacant odata cu moartea lui Alain Robbe-Grillet. Receptia sa sub cupola Academiei a fost celebrata in iunie 2011 cu discursul lui Erik Orsenna, elogiu adresat membrilor si predecesorilor oamenilor de cultura printre care si belgianul Francois Weyergans.
 

Opera


Francois Weyergans este un geniu in arta de a povesti, ’pacalind’ cititorul cu mult farmec, reusind totusi sa realizeze ceea ce isi propune prin arta sa. Weyergans scrie inteligent, scrie utilizand deseori digresiuni iar romanele sale devin, in cele din urma, printre cele mai captivante lucrari. O suita de du-te-vino, zigzaguri intre generatii, intrepatrunderi armonioase intre literatura si cinematografie, raporturi antagonice intre eros si religie, teme universale sunt farmecul lucrarilor semnate de Weyergans, apreciaza reprezentanti ai criticii literare de pretutindeni.
Unul dintre cele mai de succes romane scrise de Francois Weyergans, apreciat in unanimitate de critica literara ca una dintre cele mai valoroase proze a ultimilor ani, ’Franz si Francois’ este cartea despre relatii intre copii si parinti, discipoli si maestri, fictiune si realitate, carte scrisa cu deosebita luciditate pe fondul unei necrutatoare ironii. ’Este unul dintre romanele rare de care esti sedus rapid si misterios, astfel incat simti nevoia de a-l reciti numaidecat pentru placerea de a descoperi si redescoperi motivul acesteii atractii tainice’, apreciaza Le Monde.
Un alt roman semnat de Weyergans, omagiu pentru mama sa, ’Trei zile cu mama’ reprezinta reconstituirea propriei copilarii dar si calea de comunicare a experientelor neplacute precum blocajul si neputinta creatoare, incremenirea in proiect, angoasa. Prin voci narative multiplicate infinit, ca intr-un joc al oglinzilor,  Weyergans dezvaluie omul din spatele succesivelor masti pe care le poarta. Aceasta lucrare aclamata este cartea in carte, povestea in poveste, caleidoscopul din care iubitorul de literatura isi poate reconstrui romanul preferat. ’Trei zile cu mama’ este un roman obsesiv, dupa cum apreciaza criticii francezi, iar aceasta dimensiune a operei este cea care a atras prestigiosul Premiu Goncourt.
Scriitorul, regizorul si criticul Francois Weyergans este autorul nepretuitelor romane ironice, jucause, ce se succeda intr-un ritm uluitor. Este autorul ce a publicat in ultimii cincisprezece ani, cincisprezece romane, toate premiate, toate iubite de publicul larg, toate recunoscute ca valoare, ca profunzime, ca incontestabila dovada a talentului nemarginit al lui Francois Weyergans.
 
Opera
 
Royal Romance, 2012
Memoire pleine, 2012
Trois jours chez ma mere / Trei zile cu mama, 2005
Franz et Francois / Franz si Francois, 1997
La demence du boxeur, 1992
Rire et pleurer, 1990
Je suis ecrivain, 1989
Francais, francais, 1988
La vie d’un bebe, 1986
Le Radeau de la Meduse, 1983
Macaire le Copte, 1981
Les Figurants, 1980
Berlin mercredi, 1979
Le Pitre, 1973
Salome, 1968