America - Franz Kafka

Univers
Brosata (paperback)
 
7,99LEI
-30%
Univers
Brosata (paperback)
9,99LEI 6,99LEI
Litera
Brosata (paperback)
 
13,99LEI
-33%
Polirom
Brosata (paperback)
29,95LEI 19,99LEI
-22%
Rao
Brosata (paperback)
8,99LEI 6,99LEI
Stoc epuizat
Leda
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Edicomunicac...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Amerika
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1927
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1970
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Amerika_(novel)
'America' (1927) este povestea unui adolescent emigrant pe nume Karl Rossman care pleaca in Statele Unite pentru a scapa de un scandal urias (fusese sedus de o menajera), totul incheindu-se cativa ani mai tarziu in Oklahoma, unde Karl gaseste o slujba la marele teatru de acolo.

Despre America - Franz Kafka

Karl Rossmann este un tanar de saisprezece ani trimis in America de catre parintii sai dupa ce a fost sedus de o servitoare de peste treizeci de ani. La fel cum Johanna Brummer il seduce fortat pe adolescent, asa si America il prinde in mrejele sale, personajele pe care le intalneste aici ignorandu-i dorintele si purtandu-l in medii sociale dintre cele mai variate.
Ajuns in New York, Karl este uluit de Statuia Libertatii cu bratul care tine o spada. Mai intai se cearta cu un unchi instarit care il dezmosteneste iar in casa unui prieten al acestuia este din nou agresat sexual, de data aceasta de o adolescenta pe nume Klara. Ulterior Karl este atacat si jefuit de doi vagabonzi, ajunge liftier intr-un hotel de lux (doar pentru a fi concediat la scurt timp) si in final ajunge servitor la randu-i in casa Bruneldei, o cantareata obeza. 
Asadar, Karl devine prototipul neajutoratului care nu riposteaza deoarece este incapabil sa inteleaga legile lumii in care traieste. Nu isi gaseste locul in ea, motiv pentru care prefera sa nu se revolte si sa rataceasca prin locuri si situatii care mai de care mai absurde. Isi pastreaza inocenta, refuzand sa-si accepte responsabilitatea chiar si pentru propriile dorinte. In permanenta este abuzat in mai toate modurile cu putinta, insa nu actioneaza niciodata. Pana intr-o zi cand vede anuntul de angajare al unui teatru din Oklahoma la care aplica. El este angajat ca tehnician si trimis in Oklahoma cu trenul, unde este intampinat de vai si coline vaste. Aici isi gaseste linistea, incepe sa perceapa America straina si ostila de pana atunci ca pe un potential camin si isi schimba numele in Negro. 
Cunoscut si sub titlul Omul disparut, America este un roman nefinalizat de Franz Kafka, fiind scris in perioada anilor 1911 si 1914 si publicat postum in 1927. Desi nu a fost niciodata in America, autorul reuseste sa ilustreze fidel lumea capitalismului de peste ocean prin ascultarea atenta a propriilor rude care i-au povestit cum decurge viata in tara tuturor posibilitatilor.