Procesul - Franz Kafka

Rao
Brosata (paperback)
 
33,99LEI
-20%
Polirom
Brosata (paperback)
34,95LEI 27,99LEI
-40%
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
34,99LEI 20,99LEI
-50%
Rao
Brosata (paperback)
42,99LEI 21,50LEI
-10%
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
21,99LEI 19,79LEI
-40%
Minerva
Brosata (paperback)
20,99LEI 12,59LEI
-40%
Rao
Brosata (paperback)
42,99LEI 25,79LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Historia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Apollo
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Der Prozess
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1925
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1965
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Trial
'Procesul' este cel mai cunoscut volum al scriitorului Franz Kafka si apare postum si nefinalizat in anul 1925, la un an de la moartea autorului. Cartea urmareste povestea unui barbat arestat si urmarit de o autoritate indepartata, iar natura crimei ramane necunoscuta pe parcursul intregii povesti. Cartea lui Kafka surprinde drama umana, atat individuala cat si universala a unei lumi aflate in declin si lipsite de certitudine, iar evenimentele se desfasoara sub semnul indoielii.

Despre Procesul - Franz Kafka

Josef K. este protagonistul romanului, un procurist al unei banci importante. In ziua in care implineste treizeci de ani este surprins in propria casa de doi agenti ce il aresteaza. 
Motivul arestarii? Ramane necunoscut pana la finalul povestii, atat pentru cititori cat si pentru Josef. Apoi este chemat in fata autoritatilor si afla ca exista in demarare un proces pe numele sau. Nu este retinut, isi poate desfasura in continuare activitatile cotidiene insa va trebui sa se prezinte la intrevederile pentru care este solicitat de catre tribunal.
Asa se si intampla. Apar numeroase persoane ce incearca, aparent, sa il ajute pe K, printre care si mai multe femei ce intentioneaza sa ii atraga atentia si care isi arata relatiile mai putin ortodoxe avute cu diversi functionari ai tribunalului.
Franz Kafka vorbeste deschis despre conditia umana in roman. Astfel, individul se ascunde si se preface ca nu observa nedreptatile din jurul sau si intervine doar in momentul in care evenimentele il vizeaza in mod direct. 
Josef K., in incercarea de a-si dovedi nevinovatia, depinde de avocatul ce il apara, omul legii avand puterea de a influenta deznodamantul procesului, iar uneori scopul acestuia nu este similar cu cel al clientului sau. Este acuzat de o greseala pe care nu o cunoaste si de catre judecatori pe care nu ii intalneste niciodata, incalca legi despre care nimeni nu stie nimic si deschide usi nenumarate in incercarea de a-si lamuri situatia.
Cu o simetrie perfecta, la un an de la debutul acuzatiilor aduse la adresa lui K, barbatul este ucis de doi angajati ai tribunalului chiar in seara aniversarii sale. Primeste doua lovituri in inima in timp ce priveste un om ce se arunca de la etaj. Moare executat asadar ca un caine.
Procesul protagonistului lui Kafka nu s-a incheiat niciodata dar nu mai poate fi judecat, intrucat acesta moare iar Procesul a ajuns sa reprezinte soarta nenumaratelor victime ale nedreptatii politice si ale injustitiei legii.