Manual de istoria artei 4 - G. Oprescu

-6%
Meridiane
Brosata (paperback)
17,99LEI 16,99LEI
Stoc epuizat
Universul
Brosata (paperback)
Autor: G. Oprescu
Titlul orginal: Manual de istoria artei
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1946
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1946
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Oprescu
Prezenta editie este dedicata Realismului, Impresionismului si Postimpresionismului (miscari artistice de secol XIX aparute indeosebi in Franta) si face parte dintr-o opera monumentala a istoricului si criticului de arta roman George Oprescu publicata intre anii 1943 si 1946 si intitulata 'Manual de istoria artei.' Lucrarea completa include patru volume, respectiv Evul Mediu, Renasterea (Volumul I), Barocul si secolul al XVIII-lea (Volumul II), Secolul al XIX-lea: Clasicismul si Romantismul (Volumul III) si Secolul al XIX-lea: Realismul, Impresionismul si Postimpresionismul (Volumul IV).

Despre Manual de istoria artei 4 - G. Oprescu

In volumul patru al manualului sau de Istoria Artei, istoricul si criticul de arta George Oprescu dezvolta Realismul, Impresionismul si Postimpresionismul, miscari artistice aparute in preajma secolului XIX in special in Franta.
Miscare artistica aparuta in jurul anilor 1840 (in preajma Revolutiei din 1848), realismul are menirea de a evidentia relatia dintre realitate si arta, instrumentul indispensabil fiind observarea atenta a realitatii. De pilda, in literatura universala importanti reprezentanti sunt Balzac, Dickens si Stendhal.
Impresionismul, pe de alta parte, apare tot in Franta de secol XIX insa initial se manifesta la nivelul picturii si ulterior in muzica. Claude Monet, Paul Cezanne si Pierre - Auguste Renoir sunt cateva dintre numele mari ale miscarii. In final, postimpresionismul se refera la un ansamblu de stiluri si curente artistice dezvoltate tot in Franta la final de secol XIX si inceput de secol XX dupa epoca de succes a impresionismului. 
Un instrument de lucru extrem de util studentilor si cadrelor didactice din invatamantul vocational, specialistilor in domeniu cat si pasionatilor de arta.