Cezar si Cleopatra - George Bernard Shaw

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Stoc epuizat
Socec & ...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Caesar and Cleopatra
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1901
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1914
Editura la care a aparut: Socec
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_and_Cleopatra_(play)
'Cezar si Cleopatra' este o piesa de teatru a cunoscutului dramaturg si critic irlandez George Bernard Shaw lansata in anul 1899. Piesa a fost publicata initial in anul 1901 si surprinde o relatie fictiva dintre Iulius Cezar si regina Cleopatra.

Despre Cezar si Cleopatra - George Bernard Shaw

Prin Cezar si Cleopatra dramaturgul irlandez doreste sa demonstreze ca nu dragostea, ci politica a adus-o pe Cleopatra alaturi de Cezar si apreciaza ca ocupatia romana a Egiptului Antic este similara cu ocupatia britanica din vremurile contemporane lui. Povestea lui Cezar si a Cleopatrei reflecta admirabil atat filosofia lui Shaw cat si darul sau extraordinar de povestitor. 
Cleopatra este o femeie care, din necesitati militare, apeleaza la Cezar. Imparatul roman este descris ca fiind un barbat realist si un om al actiunii ce pretuieste o buna guvernare. Este dur, corect si oportunist. Astfel ca, el distruge dovezi care l-ar fi incriminat pe mercenarul roman Septimius si ordona uciderea oportuna a asistentei Cleopatrei. 
Cea mai cunoscuta ecranizare a piesei este filmul Caesar si Cleopatra in anul 1945, avandu-i pe Claude Rains in rolul lui Cezar si pe Vivien Leigh in rolul Cleopatrei si fiind produs de Gabriel Pascal.