Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent - George Calinescu

-10%
Nagard
Cartonata (hardcover)
170,99LEI 153,99LEI
Stoc epuizat
Vlad & Vlad
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Aristarc
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Aristarc
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Fundatia Reg...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1941
Editura la care a aparut: Fundatia Regala pentru Literatura si Arta
'Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent' este o opera monumentala a scriitorului si criticului literar roman George Calinescu si apare pentru prima data in anul 1941. Volumul cuprinde o vasta analiza a evolutiei fenomenului literar romanesc si este rezultatul unui deceniu de munca, indeosebi al anilor de dupa 1936.

Despre Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent - George Calinescu

Cunoscutul scriitor si critic literar roman George Calinescu finalizeaza in 1941 o lucrare impunatoare, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, ce este rezultatul unui deceniu de munca, indeosebi al anilor de dupa 1936, scrisa in timp record de catre autor. Mai mult, Calinescu a fost nevoit sa se ocupe si de toate operatiunile, de la redactarea propriu - zisa pana la ultimele corecturi.
Primul roman publicat vreodata de autorul roman cuprinde o vasta analiza a fenomenului literar ce este raportat de fiecare data unui context mai larg si mai complex, cel al literaturii universale. Debuteaza cu aspecte legate de formarea limbii romane si a valorilor expresive ale vocabularului mostenit si imprumutat si se evidenteaza aportul traducatorilor de carti bisericesti la sedimentarea fundamentului limbii literare si a formelor literare ale cronicarilor.
De la clasicii intarziati, romantici, constituirea spiritului critic, intemeierea prozei, primii umoristi, epoca Domnitorului Cuza, proza si teatrul, Junimea, modernistii si pana la noua generatie de scriitori, toate constituie etape ale evolutiei literaturii romanesti detaliate de Calinescu in enciclopedia de peste 900 de pagini. Lucrarea cuprinde si o serie de notiuni fundamentale pentru orice studiu din istoria literaturii romane.
Articolele sunt ilustrate cu fotografia autorului si cu diverse documente de epoca iar capitolul cel mai interesant este dedicat literaturii vechi, citita prin grila literaturii contemporane, intr-o lectura inversa. Fiecare scriitor are propria fisa biografica inserata de obicei la inceput, iar in cazul scriitorilor contemporani se regaseste si un portret literar, fapt pentru care George Calinescu este considerat un roman critic. 
Mai mult, printre capitolele cele mai subiective se regasesc cele dedicate scriitorilor contemporani, respectiv Camil Petrescu, Mihail Sebastian si Mircea Eliade, ce au mentionat in jurnalele lor sau in diverse recenzii aceasta subiectivitate excesiva a criticului.