Scrinul negru - George Calinescu

Albatros
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Eminescu
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
-6%
Eminescu
Cartonata (hardcover)
15,99LEI 14,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-14%
Minerva
Brosata (paperback)
6,99LEI 5,99LEI
Minerva
Cartonata (hardcover)
 
4,99LEI
De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Eminescu
Cartonata (hardcover)
 
5,99LEI
Minerva
Cartonata (hardcover)
 
4,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
100 + 1 Gram...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Junimea
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1960
"Scrinul negru" este un roman de epoca semnat de George Calinescu si tiparit in 1960, scris in maniera balzaciana. Cartea ilustreaza scena turbulenta a vremurilor interbelice si postbelice, luptele politice, lumea in miscare cu transformarile radicale ale claselor sociale, cu destinele marcate profund in dinamica regimurilor politice.

Despre Scrinul negru - George Calinescu

"Scrinul negru", roman scris de George Calinescu, prezinta destinul aristocratiei de sange romanesti si al marilor burghezi, de-a lungul epocii proletare.

Ioanide este favoritul noului regim, intr-o era in care e bucuros sa puna in aplicare monumentalele sale idei. Traieste "burghez", isi pastreaza vila si servitoarea, isi aranjeaza caminul cu tablouri, mobilier si covoare valoroase cumparate de la talcioc. Este ghidat de tovarasul sau Dragavei iar in jurul sau graviteaza Mini secretara, Mihaela/Diana cea statuara si Cucly balerina. Dragostea pentru Mini este una platonica, alaturi de Diana se bucura de mangaieri nevinovate iar Cucly ii poarta copilul in pantece. Si nu se simte vinovat de familia sa ci fata de Dragavei, din pricina abaterii de la morala proletara, deoarece nu este inca "om nou".

Insa nu Ioanide este figura centrala a romanului ci Caty Zanoaga/Ciocarlan, femeia misterioaa a carei viata neobisnuita o reconstituie batranul, cu ajutorul scrisorilor descoperite in "scrinul negru" procurat de la talcioc.

Caty e fata unui negustor prosper ajuns mosier, ce ii ofera fiicei sale tot ce e bun si ales: pian si profesor de muzica, lectii de echitatie, vacante la mare in afara tarii. Ea capata "instinctul luxului" insa si o vitalitate prin care se remarca in universul aristocratiei in care doreste sa se asimileze. Vivacitatea e consumata in cavalcadele vijelioase ale adolescentei si in amorurile pasionale ale tineretii. Caty e senzuala, fermecatoare, calina, tandra si copleseste iubitii cu mangaiere si afectiune. Totodata, femeia e calculata, lucida si eficienta in privinta intereselor, averii, afacerilor. Astfel, ea nu isi sacrifica avutia pentru barbati ci ii sacrifica pe ei, lasandu-i a se prabusi.

Se contureaza dragostea aprinsa cu Gigi Ciocarlan, casatoria celor doi, accesul in lumea diplomatica indeosebi in Argentina si viata mondena fabuloasa. Alte relatii ale femeii sunt cea cu bancherul Oster dar si cea cu aristocratul Max Hangerliu. Se naste fiul sau, Filip - consecinta a legaturii pasagere cu "printul". Ciocarlan devine insolvabil si se sinucide iar vaduva aparent neconsolata revine in tara. Se dedica copilului pe care ulterior il transfera in grija bunicii descinse din neam voievodal.

Caty se recasatoreste cu maiorul Gavrilcea iar acesta, alaturi de evenimente istorice si rasturnari sociale din viitor, o modifica pe eroina. Tanara cu deosebite valente amoroase devine femeia cu un aprig simt al proprietatii, cu o sete neostoita de agonisire, potolita de "cadourile" expediate de Gavrilcea din Transnistria, "cadouri" provenite din lagarele de exterminare ale razboiului. Divorteaza in 1944 de Gavrilcea iar la instaurarea comunismului, Caty pierde tot: avere si confort, sanatate si vitalitate. "Scrinul negru" debuteaza cu inmormantarea lui Caty, rapusa de cancer.

Prin micul Filip George Calinescu urmareste soarta aristocratiei ajunse in mizerie. Autorul creeaza efecte comice prin constrastul intre starea actuala si vremurile apuse, prin morga personajelor insa nu ii transforma in caricaturi ci evidentiaza demnitatea in mizerie si calitatile sufletesti autentice.

Sub noul regim, printii si contii muncesc din greu pentru a-si intretine familiile, traind de pe o zi pe alta, vanzandu-si posesiunile la talcioc. Printul Antoine Hangerliu repara radiouri, printul Matei Basarab e muncitor in fabrica, contele Iablonski este hamal, vaduva unui militar creste o capra si cultiva o gradina. Norocos este Gaittany care isi pastreaza limuzina si functia de director insa atitudinea sa e ambigua: se teme sa isi compromita situatia in tovarasia aristocratilor decazuti dar pe alta parte, le ofera discret ajutorul. Printesa Hangerliu, apriga, trufasa si autoritara, ramane impozanta chiar si din podul de grajd in care isi duce traiul. Iar Filip este un baiat cuminte si educat, delicat si sensibil, prematur trist si serios. Creste lipsit de afectiune si de cele necesare, printre batrani, tratat cu politetea distanta si rece, intr-un ambient postapocaliptic. E rupt de lume si modelat dupa asteptari nerealiste impuse de tutori, tanjind dupa o copilarie normala si caldura semenilor. Doreste sa devina muncitor, avand convingerea ca doar muncitorii traiesc bine.

Intelectualii din "Bietul Ioanide" isi fac aparitia in paginile cartii "Scrinul negru". Ei si-au pastrat functiile si infiereaza burghezia. Insa strang averi, isi investesc castigurile. Hagienus se ocupa de argintarie, Sufletel de pietre pretioase, Gulimanescu de medicamente straine, motociclete sau covoare. Intelectualii sunt personaje mai putin onorabile in acest roman in timp ce aristocratii sunt cultivati, cu inclinatii muzicale, cu gust. Marioara, sotia lui Dragavei, se regaseste intr-un proces de transformare datorat noului trai in vila eleganta, inconjurata de lux, mancand cu tacamuri de argint si band din pahare de cristal, privindu-si chipul in marea oglinda venetiana.

Adolescentul Filip va fugi de acasa in munti, calauzit de fostul conducator al Miscarii, Gavrilcea. In munti se ascunde colonelul Remus Gavrilcea, varul calauzei si al doilea sot al lui Caty. E condamnat ca criminal de razboi si traieste acum rupt de lume, intr-un bordei de pamant, primitiv.

"Scrinul negru" de George Calinescu este o demonstratie a virtuozitatii epice si tipologice a creatorului ce, in aceste pagini, recapituleaza numeroase biruinte anterioare; acesta sintetizeaza bunurile castigate nu doar in proza sa pana atunci ci si in intreaga si cuprinzatoarea sa opera.

Linkuri utile: