Suferintele lui Richard Feverel - George Meredith

Univers
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Stoc epuizat
LEDA
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
LEDA
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: The Ordeal of Richard Feverel: A History of Father and Son
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1859
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1981
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ordeal_of_Richard_Feverel
Tema romanului 'Suferintele lui Richard Feverel' (1859) este incapacitatea sistemelor educationale de a controla pasiunile umane. Razboiul dintre sexe si generatii, miturile Edenului si Utopiei si psihologia geloziei si a represiunii sexuale sunt explorate in acest roman de romancierul si poetul englez de epoca victoriana George Meredith.

Despre Suferintele lui Richard Feverel - George Meredith

Suferintele lui Richard Feverel urmareste incercarile zadarnice ale lui Sir Austin Feverel de a-l educa pe fiul sau Richard conform unui sistem conceput de el insusi. Sotia lui Sir Austin isi gaseste fericirea in bratele unui poet si il lasa pe sotul sau sa se ocupe de educatia fiului lor Richard. Considerand scolile corupte, Sir Austin (umanist stiintific) il educa pe baiat acasa utilizand propriul plan educativ cunoscut sub numele de Sistem. Cel din urma implica o supraveghere strict autoritara a fiecarui aspect din viata lui Richard, indeosebi prevenirea oricarei intalniri dintre baiat si fetele de varsta lui. 
Cu toate acestea, Richard o intalneste si se indragosteste de Lucy Desborough, nepoata unui vecin fermier. La aflarea idilei, Sir Austin se opune vehement insa copiii se casatoresc in secret. Incercand sa il readuca pe calea cea dreapta, tatal isi trimite fiul la Londra. Aici insa, Lordul Mountfalcon (prietenul lui Sir Austin) unelteste ca o curtezana sa il seduca pe Richard. Rusinat de propriile actiuni, tanarul fuge in strainatate, unde afla ca Lucy a dat nastere unei fetite si s-a impacat cu Sir Austin.
Richard se va intoarce in Anglia si va afla de ticalosia Lordului Mountfalcon, pe care il provoaca la un duel. Tanarul va fi ranit grav iar Lucy, depasita de cele intamplate, isi va pierde mintile si va muri. 
Asadar, educatia care preaslaveste virtutile ucide unica sansa ca iubirea adevarata sa triumfe asupra Sistemului. Un erou ce nu isi poate ierta caderea in pacat este condamnat la vesnica nefericire, atragandu-i dupa sine si pe cei din jurul sau.