Ferma Animalelor - George Orwell

-44%
Polirom
Brosata (paperback)
24,95LEI 13,99LEI
-10%
Polirom
Brosata (paperback)
18,95LEI 16,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
21,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
16,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
CARTEX 2000
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Animal Farm: A Fairy Story
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1945
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1992
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm
'Ferma Animalelor' este un roman alegoric din 1945 al cunoscutului autor britanic George Orwell. Volumul surprinde povestea unui grup de animale dintr-o ferma, ce se razvratesc impotriva fermierului lor in speranta de a crea o societate in care animalele pot fi egale, libere si fericite. Insa… la scurt timp porcii vor prelua conducerea iar ferma se va afla sub dictatura porcului Napoleon.

Despre Ferma Animalelor - George Orwell

Romanul lui George Orwell a inspirat o animatie celebra din anul 1954, reluata ulterior in 1999, in care vocile animalelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis Dreyfus si Peter Ustinov.
Ferma Animalelor este o satira politica referitoare la perioada dominatiei staliniste si este scrisa sub forma unei fabule in care animalele s-au saturat sa traiasca dupa regulile stapanului lor, domnul Jones. Hotarasc sa porneasca o revolutie, sa il alunge de pe proprietatea fermei Manor si astfel sa traiasca in egalitate si fericire.
Dupa alungarea stapanului lor betiv, animalele sunt cuprinse de o sarguinta exagerata colectiva. Fiecare munceste peste program, productivitatea sporeste si toti sunt multumiti. Sunt stabilite o serie de reguli de aur in colectivitate si o noua politica intitulata Animalism. Potrivit noilor reguli, toate animalele sunt egale, nici un animal nu va bea alcool si nu va purta haine, nu va dormi in pat si nu isi va ucide semenii.
La inceput lucrurile se desfasoara ideal insa treptat porcii, in frunte cu Napoleon, incep sa preia din ce in ce mai multe drepturi si in final conducerea fermei. In timp si regulile sunt schimbate in functie de interesele celor de la putere, astfel ca in final ramane o singura lege: toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele.
De la locul pasnic unde animalele aveau drepturi egale si conduceau impreuna Ferma animalelor s-a ajuns exact ca in vremurile trecute. Promisiunile si visele au fost spulberate in schimbul unor discursuri incurajatoare si crearea iluziei ca este mai bine fara oameni…Porcul Napoleon este oglinda omului dornic de putere.
In esenta, Ferma animalelor este un atac la adresa puterii politice, retorice sau militare, care tinteste desfiintarea libertatilor individuale sub pretextul promovarii unui climat egalitarist, care in cele din urma degenereaza in totalitarism.