Marea Neagra - Gheorghe I. Bratianu

Meridiane
Brosata (paperback)
 
36,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: La mer Noire: des origines a la conquete ottomane
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1969
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1988
Editura la care a aparut: Meridiane
'Marea Neagra. De la origini pana la cucerirea otomana' este o monografie a istoricului si omului politic roman Gheorghe I. Bratianu. O mare inchisa aproape in totalitate care comunica doar prin intermediul stramtorilor. Asa este definita Marea Neagra de autorul roman, al carui interes pentru spatiul istoric al marii este prezent inca din anii studiilor de doctorat. De-a lungul vremurilor Marea Neagra a fost atat punte de legatura cat si o frontiera intre Europa si Asia dar si intre zona baltica si cea mediteraneeana...

Despre Marea Neagra - Gheorghe I. Bratianu

Destinul Marii Negre evolueaza intre perioade de inchidere, prilej cu care fostele imperii (roman, bizantin, rus si otoman) si-au impus suprematia asupra teritoriului si perioade de deschidere, ce corespund prabusirii unor puteri si afirmarea tarilor riverane. 
O tematica dezvoltata de Bratianu in studiul sau este dezvoltarea civilizatiilor datorita deschiderii la mare. Istoricul recunoaste importanta porturilor in inflorirea unui popor. Imperii s-au nascut si au prosperat datorita oportunitatilor comerciale si militare pe care porturile le ofereau. De asemenea, o legatura clara creeaza istoricul intre aceste beneficii, pericolele oferite de pozitia geografica a Romaniei si situatia poporului roman de la inceputurile istoriei sale si pana in epoca moderna.
Alte subiecte dezvoltate de Bratianu sunt epoca greco - iraniana, cucerirea romana a Marii Negre, stapanirea bizantina si navalirea turcilor, aparitia mongolilor si italienilor in teritoriu, cucerirea mongola sau comertul international din Pontus Euxinus si cucerirea otomana.
In Antichitate grecii au numit Marea Neagra Skythikos Pontos (Marea Scitica), scitii Axsaena (intunecat, inchis), in vreme ce navigatorii eleni sositi din Egeea o numesc Axeinos (neprimitoare). Romanii au numit-o Pontus Euxinus iar mai tarziu Mare Caecili (Marea Inchisa).
Influenta Imperiului Otoman in bazinul Marii Negre a generalizat denumirea turceasca, tradusa si preluata ulterior de limbile celorlalte popoare de pe tarm, respectiv bulgari, romani, rusi, ucraineni si georgieni.
Nu este de mirare ca dupa luptele de la Kossovopolje (1389), Nicopole (1396), Varna (1444) si iarasi  Kossovopolje (1448), Imperiul Otoman cucereste importante zone din Balcani in secolele XIV - XV iar Hanatul Crimeei devine incepand cu anul 1475, vasal padisahului, garantand transformarea Marii Negre intr-un lac turcesc.