Fotografie de grup cu Doamna - Heinrich Boll

Dacia
Cartonata (hardcover)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Gruppenbild mit Dame
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1971
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1988
Editura la care a aparut: Dacia
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Group_Portrait_with_Lady_(novel)
'Fotografie de grup cu Doamna' apare initial in 1971 si este scrisa de autorul german Heinrich Boll, castigator al Premiului Nobel, cunoscut pentru operele sale ce vizeaza indeosebi epoca nazista. Volumul urmareste povestea de viata a unei femei pe nume Leni Gruyten, fiindu-i surprinse fricile, obsesiile si orgoliile. Actiunea se desfasoara intr-un oras mic din vestul Germaniei in timpul si la finalul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Despre Fotografie de grup cu Doamna - Heinrich Boll

Heinrich Boll creeaza un roman inedit sub forma unei investigatii obiective referitoare la Leni Gruyten, interogheaza personajele din jurul acesteia si relateaza treptat evenimentele ce marcheaza viata femeii. Astfel, in final rezulta o imagine de fundal colosala a locuitorilor Germaniei din timpul si de la finalul razboiului.
Protagonista volumului este Leni Gruyten, o femeie de peste patruzeci de ani, a carei viata se compune dintr-un sir de intamplari nefericite, iar toate persoanele pe care le iubeste mor mai devreme sau mai tarziu.
Ii devine iubit propriul var ce moare rapid intr-o actiune de razvratire din timpul razboiului, astfel ca femeii nu ii raman decat poeziile de dragoste de la barbat. Rahel, prietena sa cea mai buna, devine calugarita evreica si moare ulterior intr-o manastire, ascunsa si infometata din cauza conditiilor de lagar oferite de surorile acesteia.
Mai mult, primul sot moare la datorie pe frontul de lupta, eveniment care devine o usurare pentru Leni. Barbatul ii castiga dispretul in momentul in care ii cere femeii sa isi indeplineasca atributiile conjugale. 
In final, unica iubire matura este un rus pe nume Boris, un prizonier al germanilor, iar cartea ii este dedicata acestuia, autorul mentionand Lui Leni, Boris si Lev (Lev fiind fiul lor). Cei doi se iubesc adesea prin cavourile cimitirului in timpul bombardamentelor. 
Spre finalul razboiului, cuplul impreuna cu rudele si prietenii acestuia se ascund tot in cimitir si, spre fericirea lor, barbatul nu este returnat lui Stalin. El moare ulterior intr-un lagar de munca. Femeia ramane cu fiul lor Lev, caruia ii canta Schubert in fiecare seara si ii citeste din Kafka, Trekl, Holderin si alti cativa scriitori irlandezi.
Lev insa va creste inadaptat si va ajunge la inchisoare.