Piata Washington - Henry James

Eminescu
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Marc
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Eminescu
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Eminescu
Cartonata (hardcover)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Corint
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Leda
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Washington Square
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1880
Piata Washington este un roman scurt al lui Henry James, o tragicomedie simpla care povesteste conflictul dintre o fiica si tatal ei. Intriga romanului se bazeaza pe o relatare adevarata.

Despre Piata Washington - Henry James

Catherine este o tanara fata care locuieste cu tatal ei, Dr. Sloper, intr-o casa mare din Piata Washington a orasului New York. Cu ei mai locuieste si doamna Penniman, sora bagacioasa a tatalui ei.

Relatia dintre Catherine si tatal ei este defectuoasa. Dr. Sloper este amabil cu fiica lui doar cand aceasta ii este supusa, dar atunci cand trece peste cuvantul lui, ii arata cat de mult o dispretuieste. Dispretul acesta de care da dovada tatal ei, o face pe Catherine sa ii fie constant supusa, dar are efecte si in viata ei sociala, unde este timida, retrasa.

Acest lucru se schimba insa, cu ocazia unei petreceri la care se intalneste cu fermecatorul Morris Townsend, care se indragosteste pe loc de ea, urmand ca dupa cateva saptamani sa se logodeasca. Afland aceasta, tatal ei se impotriveste vehement si este convins ca Morris vrea sa se casatoreasca cu Catherine doar pentru banii ei. Fata merge inainte, in ciuda impotrivirii tatalui ei, chiar daca acesta o ameninta ca o va dezmosteni.

In incercarea de a o face pe fata sa se razgandeasca, Dr. Sloper o duce intr-un turneu prin Europa, si incearca din nou sa o faca sa uite de casatoria cu Morris, dar fata este ferm hotarata ca nunta va avea loc cu sau fara acordul lui.

Intre timp, Morris isi petrece timpul cu doamna Penniman, care, desi la inceput il sfatuia pe tanar sa faca nunta cat mai repede cu Catherine, acum ii sugereaza ca poate nu ar trebui sa mai aiba loc nunta, dat fiind faptul ca Dr. Sloper o va dezmosteni pe Catherine. Morris este de acord, si rupe logodna cu fata.

La aflarea vestii, Catherine este devastata, dar nu isi arata adevaratele sentimente, suferind in tacere. Anii trec, iar Catherine refuza sa isi refaca viata si respinge putinii pretendenti care o curteaza.

Dr. Sloper moare, dezmostenind-o pe Catherine, deoarece a refuzat sa promita ca nu se va casatori cu Morris.

Se va casatori in cele din urma Catherine cu Morris?