Tropicul Capricornului - Henry Miller

-48%
Univers
Brosata (paperback)
22,99LEI 11,99LEI
Samuel Taste...
Brosata (paperback)
 
23,99LEI
-28%
Polirom
Brosata (paperback)
42,99LEI 30,99LEI
-15%
Polirom
Brosata (paperback)
32,95LEI 27,99LEI
Stoc epuizat
Samuel Taste...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Samuel Taste...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Tropic of Capricorn
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1939
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1997
Editura la care a aparut: Samuel Tastet
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tropic_of_Capricorn_(novel)
'Tropicul Capricornului' apare pentru prima data in 1939. Volumul cu puternice influente autobiografice este publicat initial in Paris si interzis in America vreme de trei decenii din cauza continutului sexual explicit si a aluziilor misogine si rasiste. Romanul infatiseaza, cu aceeasi sinceritate si realism frapant care l-au facut celebru pe Miller inca de la primele doua romane, lumea palpitanta a New York - ului din anii 1920.

Despre Tropicul Capricornului - Henry Miller

Tropicul Capricornului cuprinde puternice elemente autobiografice si surprinde cu un umor savuros experientele lui Henry Miller, in calitate de functionar al companiei fictive de telegraf Cosmodemonic, viata zbuciumata si exotica din cartierul Brooklyn, aventurile sale sexuale revoltatoare cat si incercarile anevoioase de a se afirma ca scriitor. 
Povestea incepe cu omul Miller, ce are tot felul de slujbe sezoniere, una mai ciudata decat cealalta. Are o sotie pe care nu o iubeste, isi petrece mare parte a timpului filosofand in carciumi ieftine si viseaza la ziua in care va scrie roman dupa roman. Nevoit sa faca bani, in cele din urma reuseste sa isi gaseasca o slujba stabila in compania telegrafica Cosmodemonica din America de Nord. 
Faptul ca este casatorit si are un copil nu il opreste sa aiba o relatie extraconjugala cu Valeska, cu care se intalneste in propria casa. Are si alti prieteni stranii, printre care obsedatul sexual MacGregor si un pusti pe nume Curley, ce este specializat sa fure orice de la oricine. 
Totodata, Miller rememoreaza copilaria sa bizara, marcanta si nefericita pe alocuri. 
Tropicul Capricornului este un roman autobiografic insa nu cronologic, Miller trecand de la aventurile adolescentine din Brooklyn-ul anilor 1900, la o aventura amoroasa de la cincisprezece ani, la casatoria nefericita cu prima sotie Beatrice sau la intalnirea cu cea de-a doua sotie. Toate stau sub semnul obscenitatii si al sexualitatii.
Modul in care poseda si se foloseste de femeile din aventurile sale este grotesc si superficial, iar, in esenta, prin acest comportament isi doreste sa pedepseasca lumea. Pe langa scenele obscene pline de erotism si senzualitate, Miller evidenteaza si partile intunecate ale celorlalti, astfel ca nu doar el se comporta ca un nemernic, ci mai sunt si altii, poate chiar mai rai.
Indecent fara a cadea in vulgar, original si ireverentios, romanul Tropicul Capricornului este considerat astazi una dintre cele mai importante lucrari ale literaturii moderne.