Potopul - Henryk Sienkiewicz

Univers
Cartonata (hardcover)
 
5,99LEI
-10%
Univers
Cartonata (hardcover)
9,99LEI 8,99LEI
-17%
Garamond
Brosata (paperback)
11,99LEI 9,99LEI
Leda
Cartonata (hardcover)
 
48,99LEI
-33%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
8,99LEI 5,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Minerva
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Leda
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cugetarea
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Potop
Limba primei editii: Poloneza
Anul aparitiei primei editii: 1886
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Deluge_(novel)
Potopul este un roman istoric scris de autorul polonez Henryk Sienkiewicz. Face parte dintr-o trilogie istorica, fiind precedat de Prin foc si sabie si urmat de Pan Wołodyjowski. Romanul descrie povestea unui soldat fictiv al Commonwealth-ului polono-lituanian, care este si un nobil, de altfel, pe nume Andrzej Kmicic. Desfasurarea actiunii romanului are loc intre anii 1654 si 1657 pe fundalul razboiului polono-suedez din 1655-1657.

Despre Potopul - Henryk Sienkiewicz

Incipitul romanului ne prezinta descrierea familiilor care traiesc in cartierul Rossyeni, cat si pe langa, evidentiind una dintre cele mai vechi si puternice dintre ele, care este familia Billewiczówna. Din aceasta familie face parte Aleksandra Billewiczówna (Oleńka Billewiczówna), cea care este nepoata vanatorului sef din Upita, ramasa orfana in grija familiilor nobiliare. Conform unui testament lasat de bunicul ei, Pan Heraclius, aceasta este destinata sa se marite cu Andrzej Kmicic, al carui tata a fost cel mai bun prieten al lui.

Cine este Andrzej Kmicic?

Andrzej este prezentat ca fiind un erou de razboi din Smolensk, iar Aleksandra se indragosteste de el de la prima vedere. In ciuda acestui fapt, ea este tematoare in ceea ce priveste caracterul lui tumultos. Andrzej este un barbat curajos, un soldat calit in lupta, cu o experienta bogata de viata in ciuda fragedei sale varste. Este mereu dornic sa actioneze, nu se gandeste la consecinte, este incapatanat, adesea insolent. Starneste diverse simpatii sau antipatii in ceilalti prin intermediul felului de a fi. Acesta comite fapte crude si nerusinate, drept pentru care trebuie sa fuga si sa se ascunda din cauza faptului ca a atras furia nobilimii locale. Olenka, la fel de ingrozita de actiunile lui, renunta la orice legatura cu el, in ciuda afectiunii pe care i-o poarta.

In aceasta situatie, Andrzej este disperat sa o recastige pe Olenka, astfel incat decide sa duca o viata mai demna, promitand sa isi serveasca cu credinta patria.

Drumul spre schimbare a lui Andrzej este lung, atat fizic, cat si spiritual. Hotararea lui de a se schimba inseamna o lupta cu sine, renuntarea la obiceiurile proaste si totodata formarea unor calitati precum rabdarea si smerenia ce ii fusesera straine pana in acel punct al vietii sale. Calatoria lui prin tara treptat ocupata de suedezi este incarcata cu numeroase aventuri, prin care el are ocazia sa isi ispaseasca greselile din trecut si sa castige respectul oamenilor. In timp ce tara este invadata de suedezi, inima si gandurile lui Andrzej sunt invadate de Olenka. Ea reprezinta pentru el un motiv intemeiat de a face aceasta schimbare de la statutul de tradator la cel care are puterea sa se purifice.

Romanul Potopul prezinta fapte istorice?

Desi un personaj fictiv, Andrzej isi impleteste soarta cu adevarata istorie a Potopului suedez, in timpul careia Polonia a dus o lupta puternica fara a se lasa infranta.

O paralela din acest punct de vedere al luptei pentru tara versus luptei pentru o femeie a fost evidentiata de Ryszard Koziołek care a afirmat ca aceasta trilogie vorbeste despre ceea ce a fost dat, apoi luat si in cele din urma anulat. Ryszard face trimitere la romanul Potopul atunci cand afirma ca “Kmicic credea ca Aleksandra si statul sunt la fel si ca le-a pierdut pe amandoua in fata suedezilor “. Andrzej este nevoit sa aleaga constant intre propria sa fericire si dragostea fata de patrie.

Parcursul romanului este incarcat de momente pline de tensiune si schimbari de situatie. Firul romantic al povestii de dragoste se impleteste foarte natural cu faptele istorice. Un fapt care confirma acest lucru este aparitia personajului Jasna Gora, ce nu doar ca schimba cursul istoriei, dar este si martor la procesul de schimbare al protagonistului.

Cu atat mai mult se poate observa imbinarea dintre fictiune si realitate prin prezentarea invaziei suedeze dintr-o perspectiva dubla (o amenintare externa si un declin intern) care a fost adesea interpretata ca o paralela a istoriei viitoare a Poloniei.

Printre recenziile ce au fost acordate acestui roman o putem regasi pe cea a lui Piotr Chmielowski, care a comparat romanul cu o floare, spunand: in Prin foc si sabie vedem doar mugurii infloriti. Juliusz Kleiner a spus despre Potopul ca este unul dintre cele mai mari romane istorice, iar Samuel Sandler a subliniat marea putere a ideilor din poveste si, in mod similar cu Stefan Zeromski, a sustinut ca: (…) este un mare cantec al trecutului nostru si un rezervor al continutului existentei noastre politice; este o fotografie a spiritului national nu in aceasta epoca, ci in intreaga perioada a existentei noastre.

Va invitam sa va convingeti chiar dumneavoastra de veridicitatea acestor afirmatii citind romanul, indiferent daca sunteti pasionat de cartile de istorie sau de dragoste, deoarece aceasta opera cuprinde ambele teme.

Lectura placuta!