Adio - Honore De Balzac

-17%
Eminescu
Brosata (paperback)
5,99LEI 4,99LEI
-33%
Lira
Cartonata (hardcover)
8,99LEI 5,99LEI
Stoc epuizat
Adeverul
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Adieu
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1830
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1985
'Adio' este semnata de cunoscutul Honoré de Balzac si face parte din seria La Comédie Humaine, serie ce cuprinde 89 de lucrari ale autorului scrise intre 1829 si 1850. Nuvela ilustreaza povestea de dragoste dintre Philippe de Sucy si Stephanie de Vandieres. Mare parte din povestea celor doi este descrisa pe campul de lupta, astfel ca firul istoriei se impleteste cu firul aventurii celor doi. Ei fusesera despartiti in trecut, iar acum se regasesc, insa femeia nu mai este cea de odinioara. Ea cade prada nebuniei, dar Philippe incearca sa reinvie perioada in care cei doi fusesera impreuna. Va reusi sa o faca pe Stephanie sa isi aminteasca de el?

Despre Adio - Honore De Balzac

In 1819, intr-o zi calduroasa de vara, doi prieteni vanatori, marchizul d'Albon si baronul Philippe de Sucy, se pierd intr-o padure din Ile de France. Aici observa silueta unei femei tinere care repeta un singur cuvant, adio. Afla ulterior ca tanara este nimeni alta decat Stephanie de Vandieres, femeia pe care Philippe o iubise in trecut. Momentul ii trezeste acestuia amintirile din vremea cand o cunoscuse pe Stephanie, cu sapte ani in urma. 
Asadar, in 1812, in timpul invaziei lui Napoleon. Contesa Stephanie de Vandieres si sotul sau participa in Rusia la invazie iar alaturi de ei sunt si soldati, printre care si Philipe. Se retrag peste noapte pe malul estic al raului Beresina. Dimineata urmatoare sunt surprinsi de armata ruseasca, construiesc o pluta pentru a scapa de inamici insa pe pluta nu este loc si pentru Philipe ci doar pentru contesa, conte si grenadier. Philipe ramane in urma in timp ce femeia iubita striga adio pe masura ce pluta se departeaza. Barbatul este capturat si devine prizonier in Siberia pentru cativa ani. Contele moare, grenadierul se pierde de femeie iar Stephanie petrece doi ani intr-un azil. Ulterior fuge si se intoarce in Franta. Este gasita si recunoscuta ulterior de unchiul sau.
Sapte ani mai tarziu cei doi se regasesc insa acum Stephanie a cazut prada nebuniei, singurul lucru pe care il spune fiind adio. Philipe o viziteaza des, dar contesa nu il recunoaste. 
Barbatul este inca indragostit de ea asa ca incearca sa reconstruiasca peisajul de langa raul Beresina si angajeaza localnici care sa joace rolul soldatilor din invazie. Femeia il recunoaste in final si cei doi se imbratiseaza. Insa Stephanie moare, iar, la scurt timp, Philipe se sinucide.