Mos Goriot - Honore De Balzac

-20%
Minerva
Brosata (paperback)
4,99LEI 3,99LEI
De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
-27%
Litera
Brosata (paperback)
10,99LEI 7,99LEI
-63%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
7,99LEI 2,99LEI
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Donaris
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Le Pere Goriot
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1835
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1909
Editura la care a aparut: Minerva
'Mos Goriot' este un roman din anul 1835 al romancierului si dramaturgului francez Honore de Balzac si se incadreaza in sectiunea 'Scenes de la vie privee' (Scene din viata privata) a ciclului 'La Comedie humaine' (Comedia Umana). Amplasata in Parisul anului 1819, povestea urmareste vietile impletite a trei personaje: batranul Goriot macinat de o iubire obsesiva pentru fiicele sale, criminalul misterios Vautrin si naivul student la drept Eugene de Rastignac.

Despre Mos Goriot - Honore De Balzac

Intreaga poveste se desfasoara in pensiunea doamnei Vauquer, unde se afla oameni din diferite medii sociale, respectiv negustori, studenti, femei din burghezia scapatata sau ocnasi. In acest loc Eugene de Rastignac, un tanar ambitios dintr-o familie de aristocrati saraciti, va face cunostinta cu Mos Goriot. Cat despre cel din urma, intreaga viata s-a lipsit de averea stransa de-a lungul vietii pentru fericirea celor doua fiice: Anastasie de Restand, casatorita cu un aristocrat si pe Delphine de Nucingen, sotia unui bancher. Insa, pe acestea nu le mai leaga niciun sentiment de tatal lor, pe care il considera mult prea modest pentru inalta societate din care fac parte in prezent. Mos Goriot va ramane pentru cele doua doar o sursa permanenta de bani.
Anastasie si Delphine isi vor lasa tatal sa moara iar singurul care il va veghea in ultimele clipe de viata si il va insoti in drumul spre cimitir pe Mos Goriot va fi Eugene. Inainte de a muri, batranul ajunge la o trista concluzie: sentimentele sincere si profunde pot exista doar in cazul oamenilor saraci, lipsiti de orice fel de avere. 
In paralel cu firul povestii lui Mos Goriot, romanul surprinde evolutia tanarului Eugene de Rastignac. El doreste sa reuseasca in viata prin munca onesta, insa in timp si sub influenta lui Vautrin, un personaj misterios si cinic, conchide ca pentru a-si indeplini obiectivele trebuie sa faca uz de orice mijloace. 
Educatia oferita de Vautrin lui Rastignac presupune o adaptare perfecta la societatea actuala, respectiv la principiile moralei burgheze. In final, ocnasul evadat Vautrin va fi arestat iar Eugene, proaspat introdus in inalta societate de catre Delphine de Nucingen al carei amant devenise, va lansa sfidarea si acum intre noi doi.