Ispasire - Ian McEwan

Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Autor: Ian McEwan
Titlul orginal: Atonement
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 2001
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2003
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Atonement_(novel)
'Ispasire' este un roman de metafictiune din 2001 al scriitorului britanic Ian McEwan. Intr-o zi torida de vara, in Anglia, Briony Tallis, o fetita de doar treisprezece ani, asista la un moment intim intre sora ei mai mare Cecilia si Robbie Turner, fiul unui servitor si prietenul sau din copilarie. Interpretarea gresita a scenei de catre tanara inocenta va determina o crima care va schimba viata intregii familii...

Despre Ispasire - Ian McEwan

Romanul lui Ian McEwan se desfasoara pe trei planuri temporale diferite, respectiv in Anglia anului 1935, Anglia si Franta celui de-al Doilea Razboi Mondial si in Anglia actuala.
Povestea incepe in 1935 in Anglia. Briony Tallis este o adolescenta de treisprezece ani ce provine dintr-o familie instarita. Are un frate, pe Leon si o sora, Cecilia, ambii mai mari. Viseaza sa devina scriitoare si ii place sa citeasca. 
Briony ii surprinde pe Cecilia si Robbie, fiul unui servitor si prietenul sau din copilarie, intr-un moment intim in camera bibliotecii, scena pe care nu o intelege si despre care trage concluzii gresite. Ulterior, cautandu-si verisorii gemeni in toiul noptii, fetita surprinde o alta intamplare, respectiv violul Lolei, sora gemenilor. 
Fara a fi sigura de cele vazute, in fata istantei ajunge sa jure ca barbatul pe care l-a vazut in toiul faptelor este chiar Robbie. Insa, totul este in lumea fictiva pe care o creeaza fetita dornica de a deveni scriitoare…Robbie este trimis in inchisoare, moment ce va da nastere unor evenimente dezastruoase pentru familia Tallis…
Romanul este intocmit din trei parti. Asadar, prima parte este o introducere in atmosfera familiei Tallis, cu dramele si bucuriile membrilor inainte de eveniment. A doua parte se desfasoara cinci ani mai tarziu in mijlocul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Tanarul Robbie este absolvent de Cambridge si infanterist in Franta, participand la retragerea dezastruoasa a armatei Angliei ce este invinsa de trupele nemtesti. Toate gandurile, visele si suferinta barbatului se transforma intr-o singura dorinta acum, cea de a supravietui.
Ultima parte a romanului o surprinde pe Briony, ajunsa la varsta de optsprezece ani. Constientizeaza greselile facute si traieste macinata de consecintele actiunilor sale din trecut. Nu renunta la scris, desi destinul o poarta catre o cariera de sora medicala si ii ajuta pe cei suferinzi. 
Cauta iertarea Ceciliei si a lui Robbie dar nu se poate ierta pe ea insasi...
Romanul beneficiaza de o ecranizare de exceptie, filmul Atonement, regizat de Joe Wright, dupa un scenariu de Christopher Hampton. A fost lansat in septembrie 2007 in Regatul Unit si in decembrie 2007 in Statele Unite, printre actori fiind James McAvoy si Keira Knightley.