Critica ratiunii practice - Immanuel Kant
Despre Critica ratiunii practice - Immanuel Kant
"Critica ratiunii practice" este cea de-a doua dintre cele trei critici formulate de Immanuel Kant si reprezinta o continuare a "Criticii ratiunii pure", tratand tema filosofiei morale.
"Critica ratiunii practice" a exercitat o influenta decisiva asupra dezvoltarii ulterioare a domeniului eticii si filosofiei morale, incepand cu "Doctrina stiintei" a lui Johann Gottlieb Fichte si devenind, in timpul secolului XX, principalul punct de referinta pentru filosofia morala deontologica.
"Critica ratiunii practice" arunca o nota optimista asupra viitorului eticii; minunile lumilor fizice si etice nu sunt dificil de descoperit: pentru a descoperi frumusetea, miracolul, admiratia este suficient a privi in sus catre stele ori in interior, catre legea morala pe care fiecare individ o poarta cu sine. Studiul lumii fizice a stagnat timp de secole si a fost cufundata in superstitie inainte ca stiinta sa ia forma dar fiecaruia ii este permis sa spere ca, in curand, stiintele morale vor inlocui superstitia cu cunostintele despre etica.
"Critica ratiunii practice" reprezinta constructia unui sistem etic propriu autorului iar aceasta lucrare este astazi considerata cea de-a doua opera fundamentala semnata de Immanuel Kant.