Sfarsit de veac in Bucuresti - Ion Marin Sadoveanu

100+1 Gramar
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
Litera
Cartonata (hardcover)
 
65,99LEI
oferta
Eminescu
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
100+1 Gramar
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Tipo Moldova
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Socec & ...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cultura Nati...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Limba primei editii: Romana
Anul aparitiei primei editii: 1944
Editura la care a aparut: Socec
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2r%C8%99it_de_veac_%C3%AEn_Bucure%C8%99ti
Sfarsit de veac in Bucuresti este un roman social, care readuce tema arivismului in prim-plan, relatand istoria imbogatarii lui Iancu Urmatecu. Scriitorul reconstruieste ultimele decenii ale secolului XIX, prezentand aparitia si dezvoltarea burgheziei romanesti.

Despre Sfarsit de veac in Bucuresti - Ion Marin Sadoveanu

Iancu Urmatecu, avand meseria de arhivar, a ajuns mana dreapta a baronului Barbu, ocupandu-se de administrarea averii acestuia, in locul lui Ioachim Dorodan.

Dorinta lui de a se imbogati il face sa profite de slabiciunea boierului, administrand defectuos averea si imbogatindu-se tot mai mult de pe urma ei. De asemenea, profita de meseria lui de arhivar pentru a-si intemeia un inventar complet al averii, strangand totodata materiale cu scopul santajarii unor persoane bogate.

Urmatecu profita de banii furati, primind in fiecare seara la masa rudele sarace pe care le dispretuieste si totodata intretinand relatii adultere cu numeroase femei, printre care si cumnata lui, fapt ce dovedeste lipsa totala a principiilor lui.

Fiul baronului soseste de la Viena inapoi in Bucuresti si este sedus de Jurubita, cumnata lui Urmatecu, a carei trecut nu il cunoaste. Aceasta se indeparteaza de Urmatecu, ba chiar incepe sa il denigreze, marturisindu-i lui Barbu inselatoria cumnatului ei. Afland acestea, Barbu incearca sa isi scape tatal de influenta lui Urmatecu si obtine aprobarea lui pentru infiintarea unei fabrici de oglinzi a carei capital este obtinut prin garantarea unui credit cu mosia Balasoieni.

Jurubita reuseste sa puna mana pe Bubi, care cuprins de fiorii iubirii incepe sa neglijeze fabrica. Mai tarziu, acesta incepe sa o cunoasca pe femeie cu adevarat si descopera ca nu este deloc cine pretindea a fi, dar totodata nu are puterea de a o parasi, ba chiar cheltuieste cu ea aproape toata suma de bani destinata construirii fabricii.

Drept urmare, mosia Balasoieni este scoasa la licitatie si cumparata de Urmatecu, care mai apoi devine sef de cabinet al noului ministru, ulterior avansand si fiind decorat cu diverse grade si avand diverse beneficii.

Vor avea faptele lui Urmatecu consecinte sau va scapa basma curata?