Fundatia - Isaac Asimov

Nemira
Brosata (paperback)
 
46,99LEI
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
 
39,99LEI
-70%
Nemira
Brosata (paperback)
21,99LEI 6,60LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
10,99LEI
-10%
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
26,99LEI 24,29LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
47,99LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
18,99LEI
-50%
Nemira
Brosata (paperback)
84,99LEI 42,50LEI
-30%
Nemira
Brosata (paperback)
26,99LEI 18,89LEI
-10%
Nemira
Brosata (paperback)
26,99LEI 24,29LEI
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Teora
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Teora
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Paladin
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: The Foundation series
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1988
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1993
Editura la care a aparut: Nemira
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov#Selected_bibliography
'Fundatia' este o serie de romane science fiction ale scriitorului american Isaac Asimov constituita din sapte volume, respectiv 'Preludiul Fundatiei', 'Fundatia renascuta', 'Fundatia', 'Fundatia si imperiul', 'A doua fundatie', 'Marginea fundatiei' si 'Fundatia si pamantul'. Actiunea se desfasoara in decursul a circa sapte sute de ani, intr-un viitor indepartat al omenirii si in spatiul cosmic denumit Imperiul Galactic.

Despre Fundatia - Isaac Asimov

Preludiul Fundatiei (Volumul 1 din Seria Fundatia)
Actiunea are loc in anul 12.020 E.G (era galactica) si in timpul domniei imparatului Cleon I. 
Imparatul Cleon I ocupa, oarecum nesigur, tronul de pe Trantor, mareata capitala acoperita de cupole a Imperiului Galactic, unde patruzeci de miliarde de oameni au creat o civilizatie de o complexitate culturala si tehnologica nemaintalnita. Cu toate acestea, Cleon este constient de faptul ca exista indivizi care si-ar dori sa il vada esuand si pe care i-ar distruge daca ar putea sa vada in viitor.
Pe Trantor soseste Hari Seldon pentru a-si sustine lucrarea despre psihoistorie, respectiv uimitoarea sa teorie a predictiei. Ceea ce nu stie tanarul matematician este ca deja a pecetluit soarta lui si a intregii omeniri. Seldon detine puterea de profetie si cheia viitorului, o putere apocaliptica ce va fi intotdeaua cunoscuta ca Fundatia, fapt ce il transforma in cel mai dorit om din Imperiul Galactic.
 
Fundatia renascuta  (Volumul 2 din Seria Fundatia)
Actiunea se desfasoara pe Trantor la opt ani distanta de la evenimentele din Preludiul Fundatiei. In vreme ce Hari Seldon incearca sa isi perfectioneze teoria revolutionara a psihoistoriei si sa asigure astfel un loc printre stele oamenilor, maretul Imperiu Galactic se afla la marginea declinului apocaliptic. Matematicianul este prins in tumultul evenimentelor si tot ceea ce ii este drag devine pion in lupta pentru dominatie. De ce? Pentru ca oricine il va controla pe Seldon, va putea stapani psihoistoria si implicit, viitorul Galaxiei.
Printre cei care isi doresc sa transforme psihoistoria in cea mai puternica arma cunoscuta vreodata de oameni se numara un demagog politic populist, imparatul Cleon I (cu o slaba vointa) si un general nemilos. In ultimul act de slujire a umanitatii, Hari Seldon va trebui sa isi salveze munca de o viata din mainile celor trei, timp in care ii cauta pe adevaratii mostenitori. Iar cautarea incepe cu propria nepoata si cu visul unei noi Fundatii.
 
Fundatia (Volumul 3 din Seria Fundatia)
Se remarca Hari Seldon, intemeietorul psihoistoriei si cel care prezice prabusirea Imperiului Galactic si instaurarea unei ere de barbarie care va domni treizeci de milenii. Cu ajutorul colaboratorilor sai, Seldon va infiinta Fundatia Enciclopediei Galactice, al carei scop este salvarea cunostintelor a 12.000 de ani de evolutie. In realitate, insa, scopul este mult mai profund.
Ulterior Fundatia este exilata pe Terminus, o planeta situata la marginea galaxiei, saraca in resurse dar care are avantajul unei tehnologii avansate prin care isi domina vecinii. Atentia celorlalte planete se indreapta catre Terminus, ravnind la tehnologia acesteia si incercand sa o cucereasca in nenumarate randuri. Insa, folosindu-se de stiinta, viclenie si ingeniozitate si avand conducatori inteligenti, Fundatia reuseste sa dejoace planurile tuturor si isi pastreze independenta.
 
Fundatia si imperiul (Volumul 4 din Seria Fundatia)
Imperiul Galactic, aflat acum in plin colaps si condus de nemilosul general Bel Riose, lanseaza un atac asupra Fundatiei. In prima parte a povestii generalul Bel Riose lanseaza un atac asupra Fundatiei (planeta lui Seldon), pe care o considera o amenintare pentru Imperiul Galactic. In acest timp, imparatul Cleon al II - lea este informat de atacul generalului. Convins de faptul ca Riose intentioneaza sa foloseasca resursele Fundatiei in beneficiul sau si ca ii doreste tronul, imparatul decide sa il execute. 
Partea a doua se desfasoara un secol mai tarziu. Imperiul dispare, Trantor (in trecut capitala marelui imperiu) devine o planeta salbatica iar restul Galaxiei se imparte in regate barbare, intocmai cum a prezis Seldon prin psihoistorie.
Fundatia ramane in centrul Galaxiei si se bucura de o mare putere comerciala. De asemenea, apare un inamic periculos, Catarul. Mutantul are puterea de a manipula emotiile oamenilor si de a-i supune, reusind astfel sa cucereasca Fundatia si alte planete. Afla de precizerile lui Seldon cu privire la existenta unei a Doua Fundatii care ii va aduce sfarsitul si porneste in cautarea acesteia pentru a o distruge.
Considerand ca oamenii nu ar mai trebui sa se ghideze exclusiv dupa psihoistorie, Toran si Bayta Darell impreuna cu psihologul Mis si clovnul Magnifico decid sa ia actiune si pornesc in cautarea celei de-a Doua Fundatii. Vor cauta raspunsuri pe Trantor, la universitatea unde Seldon a inventat psihoistoria.
 
A doua fundatie (Volumul 5 din Seria Fundatia)
Desi mutantul si-a creat propriul imperiu, teama de a Doua Fundatie nu s-a stins iar confruntarea cu membrii acesteia este inevitabila. Prima parte a povestii il surprinde pe Catar in cautarea celei de-a Doua Fundatii, scopul sau fiind distrugerea acesteia. Cunoscand intentiile mutantului, consiliul executiv al celei de-a Doua Fundatii ii usureaza localizarea, insa intr-un mod atent orchestrat. In momentul confruntarii, agentii celei de-a Doua Fundatii ii modifica psihicul pe cale telepatica si il determina astfel sa se intoarca pe Kalgan si sa isi traiasca restul vietii in pielea unui binevoitor despot.
A doua parte a povestii se desfasoara saizeci de ani mai tarziu si dupa cincizeci si cinci de ani de la moartea Catarului. Prima Fundatie va castiga razboiul cu fosta capitala imperiala de pe Kalgan, razboi care va fi inscris in Enciclopedia Galactica drept ultimul conflict inainte de ascensiunea celui de-Al Doilea Imperiu.
Cei din Prima Fundatie sunt de parere ca locatia celei de-a Doua este tot pe Terminus intrucat ei interpreteaza amplasarea acesteia la celalalt capat al galaxiei ca pe un indiciu: calatorul, dupa ce inconjoara discul galactic isi finalizeaza periplul in acelasi punct de pornire. Apoi, dupa ce ii prind pe cei cincizeci de mentalisti de pe Terminus, ei inventeaza un dispozitiv care le bruiaza abilitatile telepatice si le cauzeaza chinuri groaznice. Asadar, problema celei de-a Doua Fundatii este incheiata. Sa fie asa oare?
 
Marginea fundatiei (Volumul 6 din Seria Fundatia)
Razboiul dintre cele doua Fundatii s-a incheiat iar oamenii de stiinta ai Primei Fundatii continua planul lui Hari Seldon de a construi un nou Imperiu. Insa, a Doua Fundatie nu a fost distrusa iar supravietuitorii isi pregatesc razbunarea.
Consilierul Golan Trevize crede ca cea de-a Doua Fundatie (considerata disparuta) exista si controleaza toate evenimentele din jur. El pune la indoiala planul lui Hari Seldon de a ridica un nou imperiu. Opiniile sale ii aduc exilarea de pe Terminus si misiunea de a cauta cea de-a Doua Fundatie alaturi de Janov Pelorat, un profesor de istorie antica si mitolog extrem de interesat de amplasarea Pamantului si de fabuloasa lume a speciei umane.
Asadar, cei doi cetateni exilati ai Fundatiei, un consilier renegat si un istoric evadat, pornesc in cautarea miticii planete Pamant si a dovezilor ca a Doua Fundatie exista. In acelasi timp, in afara ambelor fundatii se desfasoara o serie de evenimente ce urmaresc interesele proprii si deloc pacifiste ale unor personaje. In curand reprezentantii celor doua Fundatii se vor trezi in lumea misterioasa din Gaia si vor fi pusi in fata unui destin final socant chiar la capatul universului.
 
Fundatia si pamantul (Volumul 7 din Seria Fundatia)
Dupa ce a hotarat ca lumile trebuie sa se uneasca intr-un superorganism, Golan Trevize, fostul consilier al Primei Fundatii, nu mai este atat de sigur ca decizia luata a fost cea mai buna. El a ales viitorul, respectiv superorganismul Gaia, o planeta holistica cu o constiinta comuna atat de intensa incat fiecare picatura de roua, pietricica si fiinta poate vorbi si simti in numele tuturor. Este o lume in care intimitatea nu este doar nedorita, ci si neinteleasa. 
Indoielile incep sa il macine pe Trevize: sa fi fost alegerea corecta pentru destinul omenirii? El crede ca raspunsurile se afla in locul originar al umanitatii, respectiv pe Pamant, daca acesta exista. Caci nimeni nu este sigur unde se afla in imensa pustietate a Galaxiei planeta primilor colonisti ai superorganismului Gaia.
Dupa vizitarea planetelor Comporellon, Aurora, Solaria, Melpomenia si Alpha, Golan reuseste sa ajunga pe Pamant, unde il intalneste pe Daneel Olivaw, robotul creator al superorganismului Gaia si al psihoistoriei si cel care a manipulat omenirea cu mult inainte de Fundatie si Imperiul Galactic. Volumul este, de asemenea, un epilog al seriei Robotii de Isaac Asimov.