Colt Alb - Jack London

x
x
x
Stoc epuizat
Ion Creanga
Brosata (paperback)
Titlul orginal: White Fang
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1906
"Colt Alb" este un roman de aventuri semnat de autorul american Jack London si tiparit in 1906. Naratiunea expune viata si aventurile lupului Colt Alb iar Jack London examineaza lumea animalelor salbatice si lumea oamenilor, violente in egala masura. Moralitatea si izbavirea sunt printre temele complexe explorate in celebrul roman.

Despre Colt Alb - Jack London

Jack London, autor american cunoscut si indragit in intreaga lume indeosebi de publicul tanar, a prezentat in operele sale relatia intre om si natura si comunicarea intre aceste entitati. "Colt Alb", una dintre cele mai celebre povesti semnate de Jack London se desfasoara in anii 1890, in timpul goanei dupa aur din regiunea Klondike din teritoriul canadian Yukon.

Povestea debuteaza inaintea nasterii unui caine-lup, atunci cand 2 barbati se afla pe drum pentru a livra un cosciug in oraselul izolat Fort McGurry din zona inalta a teritoriului Yukon din Canada. Bill si Henry sunt urmariti de o haita de lupi infometati pe parcursul mai multor zile. Intr-un final, dupa cei cainii ce au tras la sania celor doi dar si Bill au fost sacrificati, Henry este descoperit aparandu-se de haita. Animalele salbatice se retrag auzind un grup mare de oameni sosind. Firul povestii "Colt Alb" urmeaza haita care a ratat ultima sa prada. Insa atunci cand un elan este atacat, foametea se stinge. Haita se destrama iar firul narativ urmeaza destinul unei lupoaice alaturi de partenerul ei si nasterea celor cinci pui ai acestora dintre care patru nu supravietuiesc. In scurt timp, capul familiei de lupi este pradat de o pisica salbatica, femela-lup ucide la randu-i puii linxului, urmarea fiind o lupta apriga intre cele doua animale de prada. Lupoaica este grav ranita iar pisica salbatica moare.

Intr-o zi, puiul de lup intalneste cinci americani nativi intre care Grey Beaver, cel ce recunoaste femela ca fiind Kiche, lupoaica fratelui sau mort. Indianul adopta animalele si boteaza puiul Colt Alb. Puiul de lup duce o viata grea in tabara indienilor deoarece este respins de cainii domestici. Pe masura ce creste, Colt Alb devine salbatic si solitar, feroce si inteligent, un luptator fatal.

Pe cand Colt Alb avea cinci ani, este dus la Fort Yukon pentru ca Grey Beaver sa realizeze un schimb cu cautatorii de aur. Lupul este aruncat intr-o lupta salbatica cu alte animale feroce - cativa lupi, o pisica salbatica si un bulldog, atacator pe masura ce il infrange. Colt Alb este pe punctul de a se sufoca insa Weedon Scott, un cautator de aur tanar si bogat, opreste lupta. Scott incearca sa il imblanzeasca pe Colt Alb si, dupa un efort lung si cu multa rabdare, are succes. Cainele-lup il urmeaza pe tanar in California, in Sierra Vista, unde trebuie sa accepte noi legi. In finalul cartii, criminalul Jim Hall incearca sa il asasineze pe judecatorul Scott, tatal lui Weedon, pentru condamnarea la inchisoare insa este atacat fatal de Colt Alb. Gestul sau eroic conduce la denumirea domeniului "Lupul binecuvantat" iar povestea se incheie cu Colt Alb relaxandu-se la soare alaturi de puii sai ai caror mama este Collie.

"Colt Alb" contureaza fiziologia mentalitatii, a caracterelor, gandurilor, sentimentelor alese, toate stramutate in cadrul unui univers fascinant al naturii. "Colt Alb" este un impresionant roman al formarii si transformarii eroului sau. Asprimea si ferocitatea stirpei salbatice se metamorfozeaza in forta de nestavilit a iubirii si devotamentului, sub influenta  mediului prielnic. Imblanzirea fortelor salbatice reprezinta, pentru Jack London, un proces complex ce atrage in desfasurarea sa rascolirea fortelor sufletesti, a tuturor resorturilor umane.