Calauza - James Fenimore Cooper

-13%
Tineretului
Brosata (paperback)
7,99LEI 6,99LEI
-67%
Litera
Brosata (paperback)
8,99LEI 2,99LEI
Tineretului
Cartonata (hardcover)
 
20,99LEI
Stoc epuizat
Adevarul
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: The Pathfinder: The Inland Sea
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1840
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1969
Editura la care a aparut: Tineretului
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pathfinder,_or_The_Inland_Sea
'Calauza', roman publicat initial in anul 1840 de catre scriitorul american James Fenimore Cooper, este al treilea volum din seria Povestile Leatherstocking (ciclul Aventurile lui Ochi-de-soim), unde protagonist este Nathaniel Bumppo (Ochi-de-soim), un orfan european crescut de indienii Delaware. Autorul american a devenit celebru in intreaga lume datorita Povestilor Leatherstocking, serie ce include volumele 'Pionierii' (1823), 'Ultimul mohican' (1826), 'Preria' (1827), 'Calauza' (1840) si 'Vanatorul de cerbi' (1841).

Despre Calauza - James Fenimore Cooper

Dintre eroii lui James Fenimore Cooper, temerari colonisti albi si indieni cu suflet nobil ce lupta pentru supravietuire, se va remarca Ochi-de-soim. Numele sau este Nathaniel Bumppo, un orfan european crescut de indienii Delaware si numit in felurite moduri de catre dusmanii sai: Vanatorul de cerbi, Carabina Lunga sau Calauza. El este prototipul romantat al colonistului alb ce traieste la granita dintre lumea civilizata si teritoriile salbatice, inca populate de pieile rosii. 
Respectat de triburile de indieni Delaware, Huroni si Irokezi si admirat sau detestat de militari si colonisti, Ochi-de-soim isi poarta cititorii printr-un vartej de aventuri prin muntii salbatici, preeriile si padurile intunecate ale regiunii Marilor Lacuri. In timpul razboiului francez si indian, Natty vine in ajutorul unei garnizoane coloniale britanice atacate. El se indragosteste de Mabel Dunham, fiica unui sergent. Insa, femeia nu ii poate impartasi sentimentele si ii refuza cererea in casatorie deoarece isi iubeste logodnicul, pe Jasper Western. Barbatul este suspectat de tradare, in mare parte din cauza francezei sale fluente.
Desi Pionierii deschide seria Aventurile lui Ochi-de-soim, este recomandata lecturarea volumelor in aceasta ordine: Vanatorul de cerbi (a carui actiune se desfasoara in 1747), Ultimul Mohican (cu intamplari din 1757), Calauza, (cu actiunea plasata in 1759), Pionierii (1953) si Preria (primii ani ai secolului XIX).