Portret al artistului in tinerete - James Joyce

-60%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
11,99LEI 4,80LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
8,99LEI
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
 
47,99LEI
Titlul orginal: A Portrait of the Artist as a Young Man
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1916
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1969
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Portrait_of_the_Artist_as_a_Young_Man
Primul roman al scriitorului irlandez James Joyce il suprinde pe Stephen Dedalus, un alter ego al autorului, in Dublinul de la sfarsitul secolului XIX. Urmareste parcursul tumultos al lui Stephen in evadarea din constrangerile familiei, ale religiei si ale politicii vremii cat si in individualizarea sa ca om al artei.

Despre Portret al artistului in tinerete - James Joyce

'Portret al artistului in tinerete', roman autobiografic al scriitorului James Joyce, il are protagonist pe Stephen Dedalus, alter ego-ul lui James Joyce. In Dublinul de la sfarsit de secol XIX, Stephen este macinat de conflicte interioare inca din copilarie si pana in anii de studentie. 
Acesta creste intr-un Dublin tulburat de conflicte politice si intr-o familie saracita, cu multi copii, cu un tata patruns de un spirit nationalist puternic si cu o mama habotnica, influentata peste masura de religie. 
Are o copilarie si o adolescenta marcate de rigori drastice stabilite atat de familie, de scoala iezuita pe care o urmeaza, cat si de societata sufocata de bigotism si traditionalism in care creste. Preotii iezuiti sadesc in constiinta lui Stephen o teama ingrozitoare fata de moarte si fata de pedepsele pentru caderea in pacat, cu precadere in pacatul trupesc, lucru care nu face decat sa ii adanceasca dorinta de evadare din temnita prejudecatilor si constrangerilor morale si religioase in care este captiv.
Treptat, Stephen reuseste sa se desprinda de toate constrangerile si prejucatile copilariei si adolescentei si isi urmareste telul: sa devina artist. Cum poate face asta? Doar lasand totul in urma. Astfel ca Stephen Dedalus paraseste Irlanda.