Fericirea nebuna - Jean Giono

Univers
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Stoc epuizat
Leda
Brosata (paperback)
Autor: Jean Giono
Titlul orginal: Le Bonheur fou
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1957
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1992
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Straw_Man
'Fericirea nebuna' este un roman din anul 1957 al scriitorului francez Jean Giono iar alaturi de 'Angelo', 'Husarul de pe acoperis' si 'Moartea unui personaj' volumul face parte din Ciclul husarului, un segment deosebit de valoros in opera autorului. Povestea se desfasoara in anii 1840 si graviteaza in jurul lui Angelo Pardi, ce este antrenat in miscarile revolutionare italiene (1848).

Despre Fericirea nebuna - Jean Giono

Fericirea nebuna este ceea ce Angelo Pardi, eroul Husarului de pe acoperis, experimenteaza in timpul confruntarilor armate din Italia. El va traversa Piemontul si Lombardia si va fi implicat in miscarile revolutionare impotriva ocupantului austriac. Jean Giono realizeaza numeroase trimiteri la evenimente reale legate de revolutia din 1821, la campania militara din 1848, Risorgimento si la celebrele Cinque Giornate, care completeaza tulburatul tablou al epocii.  
In decursul povestii Angelo va cunoaste dragostea si ura, loialitatea si denuntul si nobletea si ticalosenia si va fi manipulat de falsi revolutionari care abuzeaza de increderea sa. El va sfarsi prin a-si ucide in duel prietenul care l-a tradat.
Iubiri foarte scurte, lungi plimbari calare sau pe jos si nenumarate intalniri cu o multime de personaje extraordinare, toate sunt elementele acestui roman cu dimensiuni tolstoiene.