Greata - Jean-Paul Sartre

Univers
Brosata (paperback)
 
30,99LEI
Stoc epuizat
Minerva
Brosata (paperback)
Titlul orginal: La Nausee
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1938
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1981
Editura la care a aparut: Minerva
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nausea_(novel)
'Greata' este romanul de debut al filosofului si dramaturgului francez Jean Paul Sartre si apare initial in 1938. Una dintre operele canonice ale existentialismului, 'Greata' urmareste povestea unui fost aventurier ce locuieste singur in oraselul francez Bouville intr-o incercare disperata de a trai…

Despre Greata - Jean-Paul Sartre

Romanul de debut al cunoscutului filosof francez Jean Paul Sartre este o justificare pentru singuratate cat si un argument pro pentru sinucidere…Protagonistul este Antoine Roquentin, un fost aventurier trecut prin tot felul de experiente covarsitoare, ce se stabileste in orasul portuar Bouville. Dupa o lunga calatorie in Indochina, se retrage in acest oras pentru a finaliza biografia unui politician de secol XVIII pe nume Rollebon. 
Motivul pentru care incepe acest jurnal? Doreste sa inteleaga anxietatea si greata ce il acapareaza uneori si sa defineasca mai bine relatia dintre el si lucrurile din jurul sau, lucruri care par sa se fi schimbat intr-o maniera imperceptibila de la un moment dat.
Repulsia devine tot mai puternica si cucereste totul in jurul sau, inclusiv lucrurile in care gasea placere si liniste. Amintirea fostei sale iubite incepe sa il bulverseze iar relatiile sexuale intretinute cu o anume Francoise nu fac decat sa ii amplifice acest sentiment.
Singura persoana cu care rezoneaza este Autodidactul, un individ pe care Roquentin il compatimeste pentru naivitatea si stupiditatea sa. In tentativele sale de a deveni candva un scriitor, Autodidactul incearca toate cartile din biblioteca orasului.
Intr-o lume tot mai alienata, Roquentin incearca sa gaseasca sens in orice…Eroul devine victima propriilor ganduri ce ii prezinta o realitate modificata si stramba, o realitate in care, oricat ar incerca, nu se regaseste.
Va gasi Roquentin sensul existentei in cele din urma?