Magicianul - John Fowles

Univers
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Adevarul
Cartonata (hardcover)
 
54,99LEI
-63%
Univers
Brosata (paperback)
7,99LEI 2,99LEI
-43%
Polirom
Brosata (paperback)
34,95LEI 19,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-35%
Polirom
Brosata (paperback)
59,95LEI 38,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: The Magus
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1965
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1987
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Magus_(novel)
Actiunea romanului 'Magicianul' (1965) se desfasoara pe o insula greceasca si graviteaza in jurul tanarului profesor de engleza Nicolas Urfe. Incercand sa scape de plictiseala si depresie, el ajunge sa cunoasca lumea bizara a lui Moris Conchis (Magicianul) si devine victima unui sir de incercari si de jocuri spectaculoase cu masti si psihodrame in care abunda fantasmele erotice si manipularea istoriei.

Despre Magicianul - John Fowles

Nicolas Urfe, absolvent de Oxford (asemenea autorului John Fowles), primeste o oferta de a preda in Grecia. Asa ca cel cunoscut in facultate drept un cinic de razboi si fondatorul unui grup numit Les Hommes Revoltes in care se discuta despre existenta si neant, ajunge sa isi domoleasca spiritul rebel in peisajul spectaculos al Greciei, care ii ofera (surprinzator) o viata monotona.
Dorinta de a scapa de ritmul actual al vietii sale il impinge catre Maurice Conchis, cel mai pitoresc personaj al zonei. Specificul romanului este o permanenta trecere din registrul fictional in cel realist iar tot ceea ce se petrece in casa lui Conchis (Magicianul) ramane sub semnul intrebarii: oare ce vede Nicolas este un teatru bine regizat sau chiar asista la o serie de fenomene bizare?
Naratiunea in mod iremediabil ia o traiectorie incarcata de ambiguitate atunci cand apare Lily, iubita lui Conchis din tinerete, presupusa moarta din cauza febrei tifoide. Insa, femeia se afla in planul prezent iar cuvintele misterioase ale Magicianului care spun ca oamenii nu mor niciodata si traiesc de fapt prin amintiri accentueaza incertitudinile. 
Intamplarile din romanul lui Fowles ajung sa penduleze intre amintirile din trecut ale lui Conchis (cu peregrinarile sale prin Argentina) si prezentul in care Nicholas incearca sa inteleaga ce i se intampla. De pilda, Nicholas se plimba cu Lily pe promontoriu si se intoarce mai apoi singur acasa, unde o gaseste din nou pe Lily. Potrivit unei explicatii halucinante, Lily este de fapt Julie, o tanara schizofrenica ce are o sora geamana (June) care joaca rolul fostei iubite. Insa nu exista o certitudine a adevarului. 
Tot ce exista este sugestia unei infinitati de oportunitati intr-o lume in care miraculosul este camuflat in cotidian si care poate fi descoperit doar cand omul este dispus sa vada dincolo de panza fragila a stiintei. Misticismul, simbolurile, elementele de tarot, rosicrucianismul si alchimia, toate joaca un rol esential in intelegerea complexa a existentei. In aceasta cheie trebuie interpretate toate punerile in scena organizate de Magician, de la petrecerea in care invitatii poarta masti cu trimitere la mitologia egipteana si pana la desfasurarea unui moment parca rupt din cel De-al Doilea Razboi Mondial.
Romanul a fost ecranizat cu titlulThe Magus (1968) regizat de Guy Green si avandu-i in rolurile principale pe Michael Caine, Anthony Quinn si Candice Bergen.