Joia dulce - John Steinbeck

Univers
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Stoc epuizat
Lider
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Sweet Thursday
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1954
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1970
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Thursday
'Joia dulce', roman din anul 1954 al scriitorului american John Steinbeck, este o poveste plina de bucurie si tandrete. Doc se intoarce de pe frontul celui De-al Doilea Razboi Mondial in restransa comunitate de pe Strada Sardinelor, unde multe s-au schimbat dupa razboi. Intrucat Doc nu isi poate relua slujba de dinainte, se simte din ce in ce mai singur si incearca sa isi hraneasca spiritul. Noroc ca exista Fauna, matroana bordelului si nou-sosita Suzy, care sa-i alunge singuratatea.

Despre Joia dulce - John Steinbeck

Povestea Strazii Sardinelor, indeosebi a vietii celor care locuiesc in Monterey, continua in Joia dulce. Multe s-au schimbat dupa razboi: peste neastamparatul Mack au trecut ceva ani, Doc s-a intors din razboi, Fauna este matroana bordelului in locul surorii sale Suzy iar mexicanul Iosif Maria i-a luat locul chinezului Lee Chong.
Firul principal al actiunii graviteaza in jurul lui Doc. Revenind in oras, barbatul isi gaseste laboratul distrus si incepe, cu pasi timizi, sa deschida un mic laborator cu serpi, soareci si pesti marini. Insa, in inima lui incolteste golul, pe care il recunoaste fara a sti ce piesa se potriveste. Barbatul devine foarte interesat de munca lui, in special de studiul caracatitelor iar Mack, unul dintre vechii sai prieteni, si-ar dori sa ii vina in ajutor, insa nu stie cum. 
Sosirea lui Susy in oras coincide cu criza din viata lui Doc. Femeia se afla in cautarea unui loc de munca pe care il gaseste ulterior la bordelul Faunei. In cele din urma, aceasta meserie nu i se va potrivi. 
Viata continua cu tot cu neajunsurile sale iar membrii comunitatii se confrunta cu propriile probleme, asa cum este cazul lui Iosif Maria, noul proprietar al magazinului lui Lee Chong, Hazel, Fauna, Suzy si chiar Mack. Insa, cu totii isi vor canaliza energia pentru a-l ajuta pe Doc, bunul lor prieten care le-a fost alaturi intotdeauna. 
Singura cale de a vindeca depresia lui Doc, biologul pasionat de bere si caracatite, este o femeie, astfel ca intregul oras face tot posibil de a-i apropia pe Suzy si Doc. Asemenea comediilor romantice, intregul univers participa la confuziile, certurile si momentele de tandrete ale cuplului.