Acum, in noiembrie - Josephine Johnson

oferta
Univers
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
RomHelion
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Titlul orginal: Now in November
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1934
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1976
Editura la care a aparut: Globus
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Josephine_Johnson
Scriitoarea americana Josephine Winslow Johnson obtine Premiul Pulitzer in anul 1935 pentru romanul sau de debut 'Acum, in noiembrie' (1934), devenind cea mai tanara castigatoare a acestei distinctii pentru fictiune (pana in prezent). Remarcabil, evocator, poetic si salbatic, 'Acum, in noiembrie' relateaza povestea unei familii urbane de clasa mijlocie transformata de Marea Criza Economica (Great Depression, 1929 - 1933) si Marea Seceta a anilor 1930 intr-o familie de fermieri extrem de saraci.

Despre Acum, in noiembrie - Josephine Johnson

Margaret, naratoarea povestii, priveste in urma cu doua decenii si incearca sa reconstituie viata familiei sale, indeosebi a anului devastator care a schimbat pentru totdeauna destinul membrilor sai.
Cand avea doar zece ani, tatal sau isi pierde slujba din depozitul de cherestea din oras si se indreapta catre agricultura in incercarea disperata de a-si intretine familia, respectiv sotia si cele trei fiice ale sale (surorile Kerran, Margaret si Merle). Romanul trece printr-un singur an si, in acelasi timp, acopera un deceniu, de la sosirea in primavara a familiei in ferma ipotecata si pana cand Marea Criza Economica (Great Depression) si ravagiile secetei, focului si ale angoasei personale au condus la moartea a doi dintre cei cinci membri ai familiei. 
Asemenea volumului Ethan Frome, povestea relativ scurta si intensa evoca chinul oamenilor izolati si manati de sentimente puternice de dragoste si ura, care neexprimate, conduc in mod inevitabil la o soarta teribila, la distrugere. 
Criticii literari ai anilor 1930 au avut doar cuvinte de lauda pentru Acum, in noiembrie, prozele scriitoarei americane fiind denumite o muzica profund miscatoare.