Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

-40%
Alcris
Brosata (paperback)
13,99LEI 8,39LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
13,99LEI
-22%
Polirom
Brosata (paperback)
22,95LEI 17,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Alcris
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Autor: Ken Kesey
Titlul orginal: One Flew Over the Cuckoo's Nest
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1962
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1983
Editura la care a aparut: Univers
'Zbor deasupra unui cuib de cuci' este un roman emblematic pentru literatura universala contemporana, semnat de scriitorul american Ken Kesey, care apare initial in 1962. Romanul suprinde povestea terifianta a pacientilor dintr-un ospiciu condus cu mana de fier de sora sefa Ratched. Cel care se va opune tratamentelor barbare si implicit va infrunta sistemul este scandalagiul Randle Patrick McMurphy. In esenta, romanul lui Kesey vorbeste despre razvratirea individului fata de un sistem toxic si fata de legile absurde ale societatii.

Despre Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

In ospiciul pe care sora sefa Ratched il conduce cu autoritate absoluta si cu o supraveghere medicala redusa, viata bolnavilor este traumatizanta. Mai mult, printre metodele de tratament barbare aplicate pacientilor se numara lobotomia si socurile electrice. Insa, exista un pacient care nu se supune ordinii din spitalul de psihiatrie. Randle Patrick McMurphy, un pungas ce pledeaza nebun pentru a scapa de inchisoare, ajunge aici. Acesta se opune oricarei forme de tratament si se revolta impotriva autoritatii tiranice. 
Asadar, prin ochii altui pacient, Seful Bromden, sunt relatate confruntarile dintre Ratched si McMurphy. Cel din urma organizeaza jocuri de carti, conduce echipa de baschet a ospiciului, aduce comentarii frecvente la aspectul asistentei sefa, incurajeaza pacientii sa urmareasca campionate de sport la TV si organizeaza o iesire la pescuit. Mai mult, i se aplica o terapie cu socuri pentru comportamentul lui, insa fara niciun rezultat.
McMurphy continua sa se razvrateasca, totul culminand cu seara cand aduce in spital doua prostituate si mai apoi cu incercarea de a o omori pe Ratched, pungasul fiind ulterior mutat intr-o alta sectie. In urma celor intamplate, asistenta lipseste o saptamana de la munca din cauza ranilor, multi dintre pacienti se transfera in alte sectii iar McMurphy este supus unei lobotomii. 
Ratched se intoarce la munca dar nu poate vorbi iar pungasul este in stare vegetativa. Seful Bromden il vede pe McMurphy, readus in sectie, isi da seama ca nu va mai fi niciodata un om normal si decide sa il sufoce cu o perna, in acest mod ceilalti nu il vor vedea in aceasta stare. Ulterior Bromden duce la bun final planul de evadare al lui McMurphy, ridicand consola hidroterapeutica si spargand fereastra spitalului. 
Dincolo de nebunia din ospiciu, Zbor deasupra unui cuib de cuci este o poveste foarte actuala ce vorbeste despre infruntarea sistemului si despre neputinta de adaptare a indivizilor si despre masinariile ce controleaza totul si creeaza monstri in final.
Romanul a fost adaptat pe Broadway in piesa One Flew Over the Cuckoo's Nest de catre Dale Wasserman in 1963, iar in 1975 a fost ecranizat in regia lui Milos Forman si a castigat cinci premii Oscar, avandu-l pe Jack Nicholson in rolul lui Randle McMurphy.