Femeia nisipurilor - Kobo Abe

Univers
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
-50%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
5,99LEI 2,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Autor: Kobo Abe
Titlul orginal: Suna no onna
Limba primei editii: japoneza
Anul aparitiei primei editii: 1962
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1968
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Woman_in_the_Dunes
'Femeia nisipurilor' de Kobo Abe este povestea lui Niki Jumpei, un profesor de entomologie ce porneste in cautare de noi specii de insecte. In calatoria sa in desert descopera intre dune un sat straniu unde comunitatile traiesc in gropi sapate in nisip si este capturat de o vaduva intr-una dintre gropi. Scopul lui Niki este de a indeparta nisipul ce ameninta sa distruga intreaga comunitate.

Despre Femeia nisipurilor - Kobo Abe

Profesor de entomologie, Nikki Jumpa pleaca in cautarea unor noi specii de insecte fara a anunta pe nimeni. Desi planuieste o calatorie de cateva zile in apropierea orasului, el dispare pentru sapte ani. Ajunge intr-un sat fascinant, dintre dune, cu nisipuri miscatoare, unde soarele pare sa topeasca totul in jur, iar nisipurile sunt asemenea unei mari cu valuri imense. 
Profesorul devine captiv intr-o groapa de nisip, pe fundul careia se afla o coliba locuita de o femeie. Aici este obligat sa munceasca pentru a trai, asa ca impreuna cu membrii comunitatii trebuie sa inlature nisipul ce ameninta sa darame colibele oamenilor. Incearca de nenumarate ori sa evadeze insa fara succes. 
Niki trece prin trairi diverse: de la revolta, la infrangere, la resemnare si ulterior la regasire de sine si implinire spirituala.
Autorul izbuteste sa surprinda in opera sa comportamentul uman in fata situatiilor limita. Incercarile profesorului de a evada ii trezesc partea salbatica, forta si dorinta primitiva de a fugi. Desi trece prin mai multe etape ale disperarii, in final ajunge sa isi accepte noua viata.
In timp se indragosteste de femeia care il ingrijeste, iar acum Nikki munceste pentru caminul celor doi. Pe masura ce trec anii, barbatul isi lasa in urma trecutul si devine asemenea femeii cu care isi imparte acum viata: traieste intr-o lume fara tehnologie si fara zbuciumul vietii cotidiene, are un mod de viata medieval si nu cunoaste depresia, stresul sau plictiseala.
Pe fundul gropii de nisip Juma isi creeaza alta lume. Cand va mai avea ocazia sa plece, oare o va face?