Justine - Lawrence Durrell

Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Buchet/Chast...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Justine
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1957
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1983
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Justine_(Durrell_novel)
'Justine' este primul volum al tetralogiei literare 'The Alexandria Quartet' semnata de scriitorul britanic Lawrence Durrell. Publicat initial in 1957, Justine este unul dintre cele patru volume interconectate, fiecare dintre ele povestind diverse aspecte ale unei povesti complexe de pasiune si inselaciune. In centrul actiunii din Alexandria secolului XX este Justine: complexa, lipsita de inhibitii, patimasa, cinica si greu de descifrat...

Despre Justine - Lawrence Durrell

In pofida structurii narative dificile, a intreruperilor de ritm si concluziilor, Justine este un roman de dragoste. Povestea capata forma unei confesiuni prin intermediul scrisorilor, proiectiilor si evocarilor naratorului anonim, care in volumele urmatoare va primi numele LG Darley. Eroina romanului, Justine, este lipsita de inhibitii, pasionala, sfidatoare si devine un model al femeii enigmatice si al nefericirii. 
Aflat pe o insula greceasca indepartata, naratorul rememoreaza timpul petrecut in orasul egiptean si povestea tragica traita alaturi de frumoasa Justine, casatorita la acea vreme cu bogatul egiptean Nessim. 
Relatia femeii cu Darley este definita de erotism si pacat, in centrul careia se afla dorinta arzatoare a lui Justine de a se izbavi prin dragoste. In ochii lui Durrell Justine oglindeste Alexandria in toate complexitatile sale, cu amestecul sau de eleganta si saracie extrema si vechile rituri arabe combinate cu moravurile europene moderne.
Cei doi incep o relatie de dragoste pe care incearca sa o ascunda de sotul femeii, Nessim, ce este si bun prieten al naratorului. In acelasi timp, intre Justine si Nessim se desfasoara o lume foarte diferita, pe cat de cosmopolita pe atat de schimbatoare, ce o determina in cele din urma sa ramana alaturi de sotul sau. 
Motivul? Datorita banilor si puterii din cercurile mari ale Alexandriei.
Romanul a fost adaptat in anul 1969 in filmul cu acelasi titlu.