Hagi Murad - Lev N. Tolstoi

Stoc epuizat
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Ticu I. Esan...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Ха, джи Мурат
Limba primei editii: rusa
Anul aparitiei primei editii: 1921
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1955
Editura la care a aparut: Cartea Rusa
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Hadji_Murat_(novel)
Publicat complet in anul 1921, 'Hagi Murad' este un roman scurt al scriitorului rus Lev Tolstoi, de inspiratie istorica, si porneste de la viata lui Hadji Murad, conducatorul caucazienilor din Razboiul Caucazului. Scriitorul a fost martor al evenimentelor ce au condus la moartea liderului caucazian si ofera o imagine fidela a povestii generatiilor viitoare, cu scopul de a pastra intacte groaza si distrugerile razboiului.

Despre Hagi Murad - Lev N. Tolstoi

Actiunea se desfasoara in timpul Razboiului Caucazului, in zona Ceceniei, intre 1851 si 1852. In debutul razboiului, Lev Tolstoi se inscrie in armata rusa si este trimis in Caucaz pentru a se alatura luptelor duse impotriva cecenilor. Scriitorul devine asadar martor la evenimentele prin care trece Hagi Murad, pe care le va relata, in consecinta, cu mare fidelitate.
In acelasi timp liderul caucazienilor, Hagi Murad, trece de partea taberei rusesti in urma confruntarilor cu murizii imamului Shamil, care in final ii rapesc familia. Se alatura rusilor doar cu scopul de a-si elibera familia din inchisoarea lui Shamil, pentru ca mai apoi sa conduca intreaga Cecenie. In demersurile sale razboinice lupta pentru doua valori esentiale, religia si familia, de aceea dobandeste respectul fostilor sai dusmani. Hagi Murad este un luptator neinfricat dar si cinstit.
In incercarea de a-si salva familia din mainile oamenilor lui Shamil este urmarit de cei pe care ii tradase si participa la cea mai mare batalie din viata sa, insa in final este ucis.
Asadar, Hagi Murad constituie imaginea popoarelor asuprite dar care nu au cedat in fata adversarilor si au luptat pana la ultima suflare in numele stramosilor.