Anna Karenina - Lev Nikolaevici Tolstoi

Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
26,99LEI
-8%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
48,99LEI 44,99LEI
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
 
14,99LEI
Univers
Cartonata (hardcover)
 
13,99LEI
-19%
Minerva
Brosata (paperback)
25,99LEI 20,99LEI
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
22,99LEI
-39%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
17,99LEI 10,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Raduga
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Rusa
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Анна Каренина
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1878
"Anna Karenina" de Lev Tolstoi este un roman publicat in foiletoane, intre anii 1875 si 1877. Atentia autorului se indreapta catre viata contemporana iar sfera realitatilor si problemelor este una restransa, opera fiind romanul vietii de familie. E cea mai "cinematografica" lucrare a lui Lev Tolstoi iar povestea a fost ecranizata de nenumarate ori.

Despre Anna Karenina - Lev Nikolaevici Tolstoi

Romanul "Anna Karenina" este construit pe cele doua teme majore: iubirea si sentimentul vietii de familie. Actiunea cartii debuteaza in forta, in fata cititorului desfasurandu-se o scena din viata familiei Oblonski. Printul Stepan Arkadici Oblonski si-a inselat sotia cu guvernanta. Dolly (Daria Alexandrovna), sotia sa, pare neinduplecata dupa infidelitatea sotului insa cea care repara greseala si reintroduce familia pe un fagas normal este Anna Arkadievna, sora lui Stepan.

Stepan Arkadici este plasat intr-un post de vaza, foarte bine platit, post obtinut datorita lui Alexei Alexandrovici Karenin, sotul Annei. Stepan este director al unei institutii moscovite iar Alexei Alexandrovici este un inalt functionar in ministerul de care aceasta instituie apartine. Stepan Arkadici este un om vesel, cu care toti din jur simpatizeaza.

Fire total diferita, Levin este unul dintre vechii prieteni ai lui Stepan, inca din copilarie. Levin (Konstantin Dmitrici) o curteaza de mult timp pe Kitty, sora lui Dolly insa tanara il admira profund pe Alexei Vronski, personaj de succes din societatea inalta a Petersburgului. Levin cere mana lui Kitty insa este refuzat. Desi Kitty era preferata sa,Vronski isi indreapta atentia asupra Annei Arkadievna pe care o cunoaste la Moscova. In timpul unui bal, Vronski o neglijeaza total pe Kitty inconjurand-o pe Anna cu intreaga sa atentie iar cei doi isi atrag ura tinerei.

Anna revine in Petersburg urmata de Vronski ce isi marturiseste infocata dragoste. Alexei o cauta pe frumoasa Anna in toate cercurile in care aceasta isi petrece vremea, la baluri, la petrecerile la care se etaleaza vesminte sclipitoare. Anna, desi casatorita si cu un copil, incepe sa il doreasca pe Vronski in preajma sa.

Kitty este lovita de boala si paraseste tara, dandu-l uitarii pe Vronski si purtand in suflet ura pentru Anna. Levin este si el suparat si se intoarce la mosia sa, locul unde iubeste oamenii, unde lucreaza alaturi de ei, unde doarme sub cerul instelat si viseaza la o familie a sa. Levin afla ulterior ca iubita sa Kitty nu este alaturi de Vronski si ca acesta o iubeste pe Anna Karenina.

In inalta societata pe care Anna, Alexei Alexandrovici si Vronski o frecventeaza, ei sunt subiect de discutie. Alexei Alexandrovici Karenin cauta sa isi inabuse pornirile de gelozie insa un incident petrecut la cursele de cai il pune in fata unei discutii lamuritoare cu sotia sa, Anna. Participand la cursa de cai, Vronski se accidenteaza iar Anna izbucneste in plans. Alexei Alexandrovici este stupefiat sa afle ca Anna il iubeste pe Vronski dar, ranit in onoarea sa, ii cere sotiei sale sa renunte la amant, avand convingerea ca a lor casnicie va continua.

Legatura dintre Anna si Vrosnki devine foarte serioasa atunci cand ea ii marturiseste ca ii poarta copilul in pantece.  Ganduri negre o chinuie pe Anna care se gandeste constant si la Serioja, fiul sau, la impactul pe care al doilea copil si destramarea familiei il vor avea asupra baiatului. Gandurile o ingrozesc, ii intuneca mintea, ii anuleaza judecata.

Deoarece nu renunta la Vronski, Alexei Alexandrovici o paraseste, luandu-l si pe Serioja. Anna da nastere unei fiice si, la scurt timp, se imbolnaveste grav. Alaturi de ea sunt Vronski dar si Karenin, cel care ii ofera iertarea si sansa de a fi tata pentru fetita. Vronski, cu un sentiment apasator de vinovatie, se intoarce acasa si se impusca in zona pieptului, ranindu-se. Dupa ce s-au vindecat, Anna ramane alaturi de Vronski si departe de Karenin si de Serioja. Viata ia o turnura tumultoasa. Anna simte lipsa societatii in care isi petrecea timpul, se indoieste pe zi ce trece de dragostea lui Vronski, incepe sa isi neglijeze fiica si duce dorul baiatului.

Levin se casatoreste cu mare sa iubire Kitty si locuiesc pe mosia sa, la tara, unde sunt invitati si Dolly cu copiii.  Kitty da nastere unui baietel insa Levin nu simte nimic deosebit. Devine nemultumit de familia sa, de casnicia sa si ajunge la concluzia ca din dorintele sale cele mai mari nu a ramas decat un vis. Viata sa este banala iar Kitty nu il face fericit. Dar curand revine la sentimente mai bune, se convinge ca a facut o alegere perfecta, ca sotia si fiul sau sunt totul pentru el.

Intre Vronski si Anna apar tensiuni, certuri, apare dorinta Annei de a pleca. Insa toate acestea sunt doar masuri disperate prin care Anna doreste sa se asigure de dragostea lui Vronski. Framantarile, gandurile negre, conflictul interior se amplifica iar totul degenereaza in gestul suicidal din final, atunci cand Anna se arunca in fata trenului cu o singura idee in minte, ideea de a-l pedepsi pe Vronski, de a scapa de toata lumea, de a scapa de ea insasi.