Balada spaniola - Lion Feuchtwanger

-25%
Univers
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
-25%
Vivaldi
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Die Jüdin von Toledo
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1955
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1973
Editura la care a aparut: Univers
'Balada spaniola' este un roman istoric semnat de scriitorul german de enie evreiasca, Lion Feuchtwanger. Romanul isi indreapta atentia asupra Spaniei medievale si asupra aventurii dintre regele Alfonso al VIII - lea si Raquel, o frumoasa evreica din Toledo.

Despre Balada spaniola - Lion Feuchtwanger

Actiunea are loc in Spania medievala, in Toledo, in secolul XII si surprinde aventura pe care o are regele Alfonso al VIII - lea cu o frumoasa evreica, Raquel. Femeia este fiica unui negustor evreu din Toledo, Yehuda Ben Ezra, care ocupa si functia de ministru al finantelor din regat. 
'Balada spaniola' evidenteaza si alte aspecte ale epocii pe care Lion Feuchtwanger le consemneaza si le incadreaza cu mare precizie in istorie. Sunt descrise asadar viata din Spania medievala, relatiile dintre crestini, musulmani si evrei, cruciadele, razboaiele, viata evreilor aflati sub stapanire crestina, dar si povestile de dragoste ale vremii sau prieteniile ce se leaga intre oameni.
Romanul are si un puternic ton pacifist. Feuchtwanger, de etnie evreu, subliniaza ca desi razboiul a adus suferinte evreilor si i-a transformat in victime nevinovate, acestia nu doresc sa fie partasi la conflicte militare cu alti oameni, religii sau natiuni.
In introducerea povestii, Feuchtwanger mentioneaza ca balada a fost scrisa intial de catre regele Alfonso al X-lea al Castiliei in memoria strabunicului sau, regele Alfonso al VIII-lea.