Liviu Rebreanu, autorul volumului "Nuvele", este un punct de referinta in proza interbelica romaneasca si reprezinta, in acelasi timp, continuitate si ruptura, traditie si inovatie. Creatia sa variata artistic si tematic reprezinta un punct de plecare in orice tip de analiza a prozei autohtone din primele decenii ale veacului al XX-lea.
Despre Nuvele - Liviu Rebreanu
In operele sale, Liviu Rebreanu se dovedeste a fi analistul universului rural, urban ori al razboiului, al unei lumi pe care o cunoaste si pe care o descrie cu precizie, ilustrand mecanismele sale cele mai intime.
"Nuvelele" sunt o importanta parte a operei lui Rebreanu si un exercitiu premergator pentru constructiile sale romanicesti. Numeroase nuvele celebre semnate de Rebreanu au ca punct de pornire tematica rurala iar operele, in ansamblu, compun monografia spatiului ardelenesc si delimiteaza o raza de investigatie psihologica pentru autor.
Deseori nuvelele lui Rebreanu reflecta dramatismul conditiilor de trai ale personajelor in societatea in care bogatia si saracia salasluiesc la un loc. Conflictele reies din aprigi infruntari prilejuite de diferentierile sociale, de legatura dintre pozitia sociala si viata sufleteasca a indivizilor. In cateva dintre lucrarile sale, prin scenele salbatice, instinctuale, autorul intuneca atmosfera imprimand depresie, obsesie si tragism.