Opere - Liviu Rebreanu
Despre Opere - Liviu Rebreanu
Opera scriitorului Liviu Rebreanu a fost compusa din nuvele, romane, piese de teatru, dar, a publicat si articole in gazetele timpului. De asemenea Liviu Rebreanu a fost redactor a publicatiei Scena si in doua randuri Director al Teatrului National. Scriitorul Niculae Gheran si-a dedicat activitatea in editarea operelor lui Rebreanu.
Unele dintre personajele autorului sunt bazate pe persoane reale, de exemplu Antimiu din Rascoala il infatiseaza pe redactorul sef al publicatiei Ordinea, iar fratele scriitorului, Emil Rebreanu, este o sursa de inspiratie in realizarea romanului Padurea Spanzuratilor.
Cariera scriitorului Liviu Rebreanu a inceput inca din tinerete, primele sale scrieri fiind in limba maghiara si romana. De asemenea pe parcursul anilor de studiu petrecuti la Budapesta, scriitorul s-a indeletnicit cu traduceri, conspecte si proiecte dramaturgice. Revenirea in tara, dupa ce a fost silit sa renunte la armata din cauza unor incurcaturi banesti i-a oferit posibilitatea de a ajunge in Tara Romaneasca.
Scrierile lui Liviu Rebreanu se caracterizeaza prin analiza psihologica detaliata a personajelor sale. Personajele fac parte, de cele mai multe ori, din cadrul rural, si mai putin din cel orasenesc, dar cu toate acestea trairile acestora sunt prezentate de scriitor intr-un mod aparte. Scriitorul analizeaza cu finete starile personajelor reusind sa redea cu nsturalete trairile, in mod special nelinistea sau mustrarile de constiinta.Se remarca facptul ca Liviu Rebreanu a readus in atentia cititorilor taranul roman. Opera lui Rebreanu este privita ca fiind moderna de catre criticii timpului, si reuseste sa surprinda publicul prin stilul realist obiectiv.
Prima scriere publicata este povestirea Codrea (Glasul inimii), care apare in noiembrie 1908, in revista Luceafarul din Sibiu. Aparitia romanului Ion a reusit sa starneasca interesul si mirarea criticilor de la acea vreme, intrucat nimeni nu se astepta ca literatura romaneasca sa se imbogateasca cu noul stil obiectiv si, de asmenea, cu aceasta evolutie.
Link-uri utile: