De ce este Romania altfel? - Lucian Boia

-20%
Humanitas
Brosata (paperback)
19,99LEI 15,99LEI
-7%
Humanitas
Brosata (paperback)
27,99LEI 25,99LEI
Humanitas
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Titlul orginal: De ce este Romania altfel?
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 2012
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2012
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Boia
'De ce este Romania altfel?', volum din anul 2012 al istoricului roman Lucian Boia, dezvaluie realitatea ingrijoratoare a istoriei romanesti, a mentalitatii romanilor ca popor dar si trista constatare a unei stagnari ce persista de secole intregi in Romania.

Despre De ce este Romania altfel? - Lucian Boia

In 'De ce este Romania altfel?' tara noastra intra sub lupa critica a istoricului roman Lucian Boia. Ce nu functioneaza in Romania? Aceasta este intrebarea la care multi dintre noi cauta raspuns de ceva vreme incoace.
Atitudinea poate fi unul dintre raspunsuri. Romanii au o cultura a compromisului si vreme de secole au dezvoltat strategii de supravietuire. Ei nu au fost puteri marete insa nici nu au disparut de pe harta politica a lumii, asa cum este cazul tuturor celorlalti vecini care au fost asimilati de marile imperii. 
O alta atitudine care a impiedicat dezvoltarea Romaniei este dramatizarea relatiilor cu strainii. Volumul-eseu al lui Lucian Boia parcurge o intreaga istorie, de la procesul de romanizare a Daciei si pana in secolul XXI, ce evidentiaza o intarziere in evolutie inca din Antichitate. Mai mult, instabilitatea statala dateaza din perioada cnezatelor si voievodatelor.  
Se adauga si complexul de inferioritate. Acesta conduce la descoperirea neinsemnatatii (statele mici stand la dispozitia celorlalti) dar si la diverse interpretari: originile latine (romanice) sau geto-dacice. Iar consecinta acestui complex consta in debutul instaurarii imperialismului in Romania. 
In final, se poate distinge si o perioada in care statul roman a cunoscut dezvoltarea, respectiv procesul de occidentalizare de secol XIX, prin aportul adus de straini. Nu a ajutat foarte mult acest progres intrucat fiind aplicata exclusiv la nivelul elitelor, occidentalizarea nu a facut decat sa adanceasca falia socio-culturala.