Memoriile Lui Hadrian - Marguerite Yourcenar

Humanitas
Brosata (paperback)
 
7,99LEI
-9%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
21,99LEI 19,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Memoires d'Hadrien
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1951
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1983
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Memoirs_of_Hadrian
'Memoriile lui Hadrian' de Marguerite Yourcenar este un roman biografic referitor la viata si moartea imparatului roman Hadrian. Volumul este construit sub forma unei scrisori adresate lui Marcus Aurelius, in care Hadrian mediteaza asupra reusitelor militare, pasiunii pentru poezie, muzicii si filosofiei, dar si asupra pasiunii pentru iubitul sau Antinous.

Despre Memoriile Lui Hadrian - Marguerite Yourcenar

Sa refaci dinlauntru ceea ce arheologii secolului al XIX-lea au facut din afara. Aceasta este premisa de la care pleaca Marguerite Yourcenar in intocmirea volumului de memorii.
In esenta, cartea este o epistola plina de marturisiri a lui Hadrian catre viitorul imparat Marcus Aurelius. Ajuns la batranete, acesta rememoreaza traseul existential in cadrul caruia lupta cu sinele a jucat un rol esential. Desi imparatul nu a fost un om perfect, el a fost dominat de placeri obtinute usor: orice placere consumata cu gust imi parea casta.
Mare parte din memoriile sale ii sunt dedicate lui Antinous, un tanar frumos ce a castigat iubirea lui Hadrian, si in cinstea caruia a ridicat un oras, Antinoa. Moartea barbatului iubit i-a adus lui Hadrian tristete nemarginita dar si remuscari, zeul transformandu-se in om in acele momente: totul se naruia; totul parea ca se stinge. Zeus Olimpianul, Stapanitorul Totului, Salvatorul Lumii se prabusisera.
Desi este un roman istoric, 'Memoriile lui Hadrian' nu consemneaza evenimente exterioare ale epocii in materie de politica, confruntari armate ori intamplari sociale ci evenimentele interioare cu rol definitoriu in conturarea fiintei umane, in acest caz, a imparatului roman Hadrian.