Cine l-a ucis pe Palomino Molero - Mario Vargas Llosa

-40%
Eminescu
Brosata (paperback)
12,99LEI 7,79LEI
-20%
Humanitas
Brosata (paperback)
17,99LEI 14,39LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Quién mató a Palomino Molero?
Limba primei editii: spaniola
Anul aparitiei primei editii: 1986
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1991
Editura la care a aparut: Eminescu
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Vargas_Llosa#Selected_works
'Cine l-a ucis pe Palomino Molero', roman din anul 1986 al scriitorului si jurnalistului peruvian Mario Vargas Llosa, debuteaza cu descoperirea trupului ucis cu bestialitate al tanarului recrut Palomino Molero intr-o baza militara din nordul Peru-ului.

Despre Cine l-a ucis pe Palomino Molero - Mario Vargas Llosa

Vargas Llosa foloseste structura unei povesti politiste pentru examinarea laturii intunecate a naturii umane, a coruptiei si a prejudecatilor sociale din Peru, in anii 1950. Jandarmul Lituma este cel care il gaseste pe Palomino Molero si isi pierde cumpatul cand observa cu cata bestialitate a fost ucis tanarul din trupele de aviatie. Impreuna cu locotenentul Silva (seful sau) si intreaga jandarmerie din Talara, incearca sa descopere misterul acestei crime care a zdruncinat intreaga zona. 
Palomino Molero, un tanar care se inrolase voluntar la Baza Aeriana din Piura aflata la o distanta considerabila de Talara, era cunoscut pentru firea sa calma si talentul de cantaret, aproape in fiecare noapte obisnuind sa cante la chitara si impresionand pe oricine il asculta. 
Cine sa doreasca raul tanarului recrut? Baza aeriana, al carei reprezentant este colonelul Mindreau, refuza sa vorbeasca foarte multe despre tanar, asa ca Lituma si Silva incearca pe cont propriu sa dezlege misterul mortii lui Molero. Cat despre locotenetul Silva, el este indragostit nebuneste de dona Adriana, proprietara unui mic birt din Talara, astfel ca romanul este presarat si cu numeroase discutii spumoase si ganduri ale locotenentului legate de pasiunea lui pentru frumoasa femeie. 
Datorita observatiilor locotenentului, cei doi descopera misterul, insa pentru oamenii acestei zone adevarul va echivala intotdeauna cu vinovatia bibanilor sai grasi, adica ofiterii Bazei Aeriene care incearca sa musamalizeze totul.
Scris intr-un argou cuceritor si cu un umor specific lui Llosa, Cine l-a ucis pe Palomino Molero lasa surprizele la urma, atat in cazul lui Molero cat si in cazul obsesiei amoroase a locotenentului Silva.