Un yankeu la curtea regelui Arthur - Mark Twain

Allfa
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
Licorna
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Apollo
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
 
31,99LEI
Stoc epuizat
Tedit FZH
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Prut Interna...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Regis Group
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Maxim Bit
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Dacia
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Allfa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Corint books
Brosata (paperback)
Autor: Mark Twain
Titlul orginal: A Yankee in King Arthur's Court
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1899
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Connecticut_Yankee_in_King_Arthur%27s_Court
Romanul "Un yankeu la curtea regelui Arthur", scris de Mark Twain, este o comedie. Protagonistul romanului, un inginer yankeu, este transportat in timp la curtea regelui Arthur, si ii face pe locuitori sa creada ca este magician prin folosirea tehnologiei moderne pentru demolari, artificii si alte asemenea "scamatorii". Yankeul incearca samodernizeze trecutul dar nu izbuteste sa previna moartea lui Arthur si ordinul de interdictie dat de biserica catolica, care se teme de puterile sale.

Despre Un yankeu la curtea regelui Arthur - Mark Twain

Romanul "Un yankeu la curtea regelui Arthur" spune povestea lui Hank Morgan, un cetatean din Conneticut, care dupa o lovitura de cap se trezeste in mod inexplicabil in Anglia secolului al VI-lea, unde il cunoaste pe insusi regale Arthur. Morgan, care pana atunci avusese o imagine de basm a timpurilor medievale, incepe sa analizeze problemele societatii si sa isi arate cunostintele in incercarea de a moderniza, americaniza si imbunatati vietile oamenilor. Inceptuturile vietii sale in Anglia medievala nu sunt lipsite de peripetii intrucat, Merlin, luandu-se dupa imbracamintea noului-venit il condamna sa fie ars pe rug in ziua de 21 iunie. Intamplator in acea zi este o eclipsa solara care il salveaza pe Hank de la moarte. Stind ca in anul 528 fusese o eclipsa solara, pe cand era intemnitat trimite un baiat sa ii spuna regelui ca daca va fi ars pe rug, va distruge soarele. Cand este pe rug, are loc eclipsa solara si se foloseste de acest lucru pentru a-l convinge pe rege ca el este cel care a infaptuit-o. Astfel, Hank devine mana dreapta a regelui, si in timp devine Sef.

Din noua lui pozitie, Hank incepe sa cunoasca superstitiile si vrajitoriile in care credeau curtenii si incearca sa le deschida ochii prin diferite mojloace. Intr-o zi se hotaraste sa distruga turnul lui Merlin, cu ajutorul prafului de pusca si a unui fitil, spunandu-le curtenilor ca va arunca turnul in aer, fara sa se atinga efectiv de el. Dupa ce il provoaca pe Merlin sa spuna incantatii pentru a scapa de acest lucru, da foc fitilului, demoland cladirea, iar astfel demonstreaza ca incantatiile sunt de prisos.

Pe parcursul aventurilor sale la curtea regala, Hank reuseste sa ii arate regelui felul in care erau tratati sclavii, dupa ce fusesera prinsi de un vanzator de sclavi, in timp ce erau deghizati pentru a vedea cum traiesc taranii, ceea ce il determina pe rege sa promita abolirea sclaviei de indata ce va fi eliberat.

Dupa cativa ani, Hank se casatoreste cu Sandy, o tanara pe care o cunoscuse intr-una dintre aventurile sale cand aceasta il rugase sa o ajute sa elibereze printese si castele, care se dovedisera a fi porci. Cu Sandy are un copil, care se imbolnaveste, iar doctorii il sfatuiesc sa se duca in strainatate pentru a-l trata. Dar acesta era doar un plan pus la cale de biserica catolica pentru a-l scoate din tara pe Hank. In perioada lipsei lui Hank, regele Arthur descopera legaturile amoroase dintre sotia sa, Guinevere, si Lancelot, ceea ce ii face pe cei doi sa se lupte. Regele Arthur este ucis in lupta de Sir Mordred, si astfel tara ramane fara conducator.

Atunci, biserica catolica decida sa emita un ordin de interdictie pentru Hank, pentru a-l preveni sa revina in tara. Finalul romanului arata lupta e care Hank o duce alaturi de cativa cadeti adunati de prietenul sau Clarence impotriva celor treizeci de mii de cavaleri trimisi de biserica catolica impotriva lor. Dar cavalerii sunt rapusi pe campul de lupta de armele moderne folosite de cadetii lui Hank. Cand incearca sa ajute ranitii, Hank este injunghiat si cade la pat, iar Merlin spune o vraja prin care il condamna sa doarma timp de 1300 de ani.

Romanul lui Mark Twain reuseste sa arate lumii ca imaginea pe care lumea o are despre evul mediu nu este deloc una reala. Numeroasele pasaje umoristice il tin captivat pe cititor, cartea dovedindu-se a fi o satira a societatii.