Hanu Ancutei. Baltagul - Mihail Sadoveanu

-10%
Minerva
Brosata (paperback)
30,99LEI 27,99LEI
Minerva
Cartonata (hardcover)
 
32,99LEI
Titlul orginal: Hanu Ancutei; Baltagul
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1928
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1979
Editura la care a aparut: Minerva
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Baltagul_(roman)
Prezenta editie include doua lucrari distincte ale cunoscutului scriitor si academician roman Mihail Sadoveanu, respectiv volumul de noua povestiri 'Hanu Ancutei' (publicat initial in anul 1928) si romanul 'Baltagul' (publicat doi ani mai tarziu). 'Hanu Ancutei' este capodopera subtilitatii barbare si a idilicului jovial, in vreme ce 'Baltagul', prin repeziciune si un desavarsit echilibru al expresiei, este una din cele mai bune scrieri ale autorului roman.

Despre Hanu Ancutei. Baltagul - Mihail Sadoveanu

Prima lucrare a volumului include noua povestiri relatate intr-un singur loc (Hanu Ancutei) de catre taranii moldoveni care poposesc la han pentru odihna si petrecere, ei fiind participantii directi sau martorii intamplarilor impartasite. 
Asadar, in Iapa lui Voda comisul Ionita povesteste cum in tinerete a trebuit sa mearga pana la Voda pentru a i se face dreptate in legatura cu niste terenuri mostenite, in timp ce Haralambie prezinta istoria haiducului Haralambie ce este ucis chiar de fratele sau iar povestitorul este calugarul Gherman, fiul haiducului. Actiunea povestirii Balaurul se petrece demult la han. Mos Leonte relateaza ca a vazut balaurul pe cand avea douazeci de ani, cand invata de la tatal sau sa devina vrac si zodier, in vreme ce in Fantana dintre plopi capitanul Neculai povesteste despre ce s-a intamplat cu el in vremea in care era indragostit de o tiganca pe nume Marga, care si-a dat viata pentru a-l salva. 
Cealalta Ancuta este povestea unui razes nebun pe nume Todorita Catana, barbatul evadand din turnul Golia si rapind-o Varvara, sora lui Costea Caruntu, iar in Judet al sarmanilor ciobanul Constandin Motoc povesteste viata prietenului sau: sotia ii este luata de un boier si apoi il intalneste pe Vasile cel Mare poreclit hotul. Acesta va merge impreuna cu tanarul in sat si il va omori pe boier. Ultimele trei povestiri din Hanu Ancutei sunt Negustor lipscan, Orb sarac si Istorisirea Zahariei Fantanarul.
 
Inspirat din balada populara Miorita, romanul Baltagul prezinta calatoria Vitoriei Lipan pe urmele sotului ei Nechifor Lipan, pentru a afla ce s-a intamplat cu acesta si pentru a-i pedepsi dupa o lege nescrisa pe cei doi tovarasi care l-au jefuit si ucis. 
Intr-una din zile Nechifor merge la Dorna dupa niste oi. Intrucat barbatul nu se mai intoarce la casa lui de pe Magura Tarcaului si nu mai da niciun semn de viata, Vitoria decide sa mearga in cautarea sotului sau. Fiica sa Minodora este trimisa la Manastirea Varatec iar Vitoria si fiul sau Gheorghita pornesc la drum. In calatoria lor opresc pe la hanuri, innopteaza in diverse case si intreaba oamenii din sate de Nechifor, insa niciunul nu le ofera date exacte. Curand afla amanunte de la Iorgu Vasiliu: il vazuse pe Nechifor pe un deal, in varful acestuia erau trei ciobani iar la poale au mai ramas doar doi. Vitoria si Gheorghita cerceteaza aceasta zona si cu ajutorul lui Lupu, cainele lui Lipan regasit ulterior, gasesc trupul neinsufletit al barbatului. 
Macinata de durere, femeia este hotarata sa isi duca planul mai departe: are loc inmormantarea si apoi parastasul, unde Vitoria incearca sa caute un nod in papura celor doi ciobani care erau impreuna cu Lipan. Astfel, Bogza recunoaste ca l-a ucis pe Nechifor cu baltagul iar Cutui i-a fost complice.