Biblioteca Maharajahului - Mircea Eliade

Pentru Turis...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
-20%
Garamond
Brosata (paperback)
21,99LEI 17,59LEI
Titlul orginal: Biblioteca Maharajahului
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1934
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1934
Editura la care a aparut: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade#Bibliografie
Asemenea volumului 'India', 'Biblioteca maharajahului' este scrisa de Mircea Eliade la intoarcerea sa din India, unde a locuit intre 1929 si 1931. Pornind de la premisa ca adevarata filosofie si teologie indiana nu se invata in Universitate, Eliade porneste intr-o calatorie initiatica intr-o lume prea putin cunoscuta cu adevarat in Occident.

Despre Biblioteca Maharajahului - Mircea Eliade

Obtinand cu greu o bursa, Mircea Eliade porneste in 1929 intr-o calatorie ezoterica in tara contrastelor puternice. Devine atat de atras de India incat intentioneaza chiar sa ramana definitiv acolo si sa fie un adevarat initiat. Insa, aventura indiana se incheie in 1931, tatal sau insistand sa se intoarca si sa isi indeplineasca serviciul militar.
Biblioteca maharajahului se concentreaza pe intalnirea autorului cu diverse personalitati ale Indiei si pe aspecte ce tin de viata intelectuala a tarii. Eliade asista la procesul lui Ghandi, ce este acuzat ca a indemnat arderea hainelor englezesti intr-un parc. Scriitorul ramane profund impresionat de aspectul puternic obosit al lui Ghandi si de pometii obrajilor pamanteni, gura crispata intr-o agonie a tineretii pentru totdeauna pierite. 
Are loc si intalnirea dintre Eliade si cel care ii ofera bursa in India, maharajahul Manindra Chandra Nandy Kazimbazar Rajabi. Barbatul este foarte iubit de populatia din Bengal pentru modul in care a decis sa foloseasca averea, realizand numeroase acte caritabile dar care...au dus la saracirea completa a tarii. In esenta, aceasta este o atitudine specifica mentalitatii indiene, potrivit careia totul este iluzie, nimic material nu conteaza, asa ca trebuie sa risipesti tot ce ai.
Stilul de viata european ramane o enigma pentru indieni, asa cum europenii privesc cu mirare sau chiar cu dispret mentalitatea orientala. De pilda, in urma discutiei cu o femeie indiana, acestea nu duc o viata nefericita in India si tocmai europencele se lasa prada efemerului, sursa nefericirii acestora. Mai mult, indiencele nu sunt sclave, ci zeite (devi) datorita statului de mama sau de viitoare mama.
Pe durata intregii calatorii Mircea Eliade isi manifesta in egala masura entuziasmul descoperirilor cat si seriozitatea oferita de constientizarea oportunitatii unice pe care o primeste. Calatoria in Orient i-a modelat profund traseul intelectual scriitorului roman.